Wpis z mikrobloga

Lucid zapowiada ponad 20 000 własnych robotaxi w 2026, we współpracy z Uberem i Nuro.

https://x.com/LucidMotors/status/1945823573589070035

#lucid #tesla #waymo #robotaxi #gielda
anonimowy_programista - Lucid zapowiada ponad 20 000 własnych robotaxi w 2026, we wsp...

źródło: Screenshot 2025-07-17 at 15.41.30

Pobierz

Kto wygra w US wyścig o robo taxi?

• Waymo 38.8% (33)
  • Lucid 12.9% (11)
  • Tesla 31.8% (27)
  • ktoś inny 16.5% (14)

Oddanych głosów: 85

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Uber podpisuje sześcioletnią umowę na robotaksówki z Lucid, inwestuje 300 milionów dolarów w firmę produkującą pojazdy elektryczne

Uber ogłosił partnerstwo, które ma na celu wdrożenie ponad 20 000 robotaksówek w ciągu najbliższych sześciu lat, w miarę jak rośnie zapotrzebowanie na samochody bez kierowców.

W ramach partnerstwa firma zajmująca się przewozem osób współpracuje z Lucid, producentem pojazdów elektrycznych, oraz Nuro, startupem zajmującym się technologią autonomicznych pojazdów. Na mocy umowy Uber zainwestuje
  • Odpowiedz
swoją drogą, to ultra ciekawa strategia ze strony Ubera, by na swoje robotaxi, które ma konkurować głównie ceną, brać auto kosztujące ~$100k, do tego dokładać Lidar i masę dodatkowych sensorów, wymagających drogich w tworzeniu map HD i jeszcze dzielić zyski na 3 firmy pomiędzy.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Ja nie wiem jak ten lucid działa. Kolega pracuje w zespole który coś tam dla nich robi i podobno chłopaki z lucida nie za bardzo ogarniają systemowo te auta. Wygląda to tak jakby rzeczywiście robili to pierwszy raz i po prostu wiele rzeczy nie wiedzą, gdzie współpraca z bmw czy VW jest prosta i jasna. A przecież te auta mają być super inteligentne więc nie wiem jak oni to
  • Odpowiedz