Wpis z mikrobloga

garaż wolnostojący vs garaż w bryle domu, biorę po 500 od każdej drużyny i słucham państwa #budowadomu

gdzie garaż

• wolnostojący 37.0% (899)
  • w bryle domu 63.0% (1533)

Oddanych głosów: 2432

• 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W bryle bo ... podatki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zgodnie z obwieszczeniem w 2026 r. maksymalna stawka podatku od nieruchomości mieszkalnych wzrośnie do 1,25zł/m². [...] garaże wolnostojące – do 11,99 zł/m² , garaże wykorzystywane w działalności gospodarczej – do 35,53 zł/m²

Czyli za 30m2 garaż w bryle płacisz tyle co za dom czyli jakieś 37,50zł, a za wolnostojący 359,70zł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@daniel-darcio: taka prawda, że 90% osób na mojej ulicy nie trzyma auta w garażu xD Od tego robią sobie wiaty. Mało kto ogarnia sobie przestrzeń i garaż jest zapchany wszystkim od rowerów po deski snowboardowe ubierane 2x do roku.
Może faktycznie lepiej wiatę otwartą sobie postawić.
Ja sam lubie mieć porządek w garażu i przyjemnie sobie z domu od razu wejść do garażu i do ciepłego auta w zimie (
  • Odpowiedz
  • 198
@Moonman: Jeżeli masz fizyczną możliwość budowy osobnego garażu to jest to dużo lepsze rozwiązanie.
1. Nie wychładzasz domu przy otwieraniu garażu
2. Mniejsza powierzchnia do ogrzewania budynku
3. Można lepiej ustawić pomieszenia na parterze
4. Jak masz elektryka to mniejsze ryzyko, że ci dom spłonie :)

garaż w bryle ma sens jeżeli nie możesz go z jakiegoś powodu postawić osobno.
  • Odpowiedz
  • 1
@markhausen: okej a jak się to ma do wpływu na resztę domu, spaliny, wentylacja itp. jeśli chodzi np. o utrzymanie ciepła w reszcie budynku, bo mam dziwne przeczucie, że tutaj jest lekki haczyk
  • Odpowiedz
@Moonman nie rozumiem ludzi którzy robią garaż w domu XD

I chyba nie zamierzam, ale dla mnie to głupie rozwiązanie i marnowanie powierzchni budynku wielkim klocem xd

Do tego nierozdzielenie powierzchni technicznej od życiowej, domowej, czy spaliny to nie wiem, ale może, i jak to piwnica/garaz, jedna wielka przechowalnia i zagracone pomieszanie.
  • Odpowiedz
@Moonman: W domu rodzinnym miałem garaż w bryle i budując swój dom nie wyobrażałem sobie zrobić go oddzielnie. Ile to razy zapomnisz czegoś z auta, ile razy coś chcesz zanieść, przygotować auto przed podróżą? Jak masz dzieci, to dochodzi jeszcze więcej czynników jak pakowanie ich do fotelików, gdzie jednak najbezpieczniej jest jeśli nie zapinasz ich w kurtkach, a mając garaż w bryle można na spokojnie to zrobić bez ubierania/rozbierania.

Plusy
  • Odpowiedz
@Hayabussa: Nic nie stoi na przeszkodzie aby połączyć garaż z domem zadaszonym przejściem. Dodatkowo garaż może być spokojnie budynkiem obok połączonym przez ścianę (odizolowaną), że przejście niczym się nie różni od tradycyjnego przejścia :).

Dodam jeszcze, że podłoga na parterze to jest przestrzeń premium szczególnie dla starszych i niepełnosprawnych.
  • Odpowiedz
  • 25
Nie wychładzasz domu przy otwieraniu garażu

2. Mniejsza powierzchnia do ogrzewania budynku

@lobo: Ale garażu nie musisz ogrzewać. Nie wychładza też domu bo izolujesz ściany przylegające do domu w ten sam sposób co cały dom.
  • Odpowiedz
@lobo z tą podłogą to fakt, rzeczywiście. Nadal uważam, że ogrzewany garaż w bryle jest dla mnie najlepszą opcją. Tak jak mówisz, można sobie robić przejścia, wiaty łączące, ale to nadal nie ten sam komfort. Jedyny argument, który jako tak do mnie trafia to hałas, jeśli ktoś planuje lub ma jakiegoś big blocka w tym garażu i poranne odpalanie może budzić cały dom, który wpadnie w rezonans xd
  • Odpowiedz
@Moonman mam wolnostojący jakbym miała się budować drugi raz byłby w bryle. Brakuje tego jak ktoś powiedział chodzenia w klapkach no i mąż z naszego garażu zrobil warsztat swój i nie ma nawet jak wjechać 🙈 myślę że jakby był w bryle to by dla niego został wolnostojący i ja bym mogła sobie wjeżdżać 🤣
  • Odpowiedz
Z minusów oczywiste fakty o dodatkowych kosztach/wyziębianiu reszty domu

@Hayabussa: nie rozumiem tego argumentu - przecież garaż jest niczym dodatkowa izolacja, zamiast gołej ściany. Na czym to "wyziębianie" domu polega? Raczej na plus jest to, że garaż jest odrobinę grzany przez mury części mieszkalnej.
No i można zimą wskoczyć w krótkim rękawku od razu do nie zamarzniętego auta (a jak się ma dzieci to ten efekt na plus jeszcze się
  • Odpowiedz