Wpis z mikrobloga

@ButtHurtAlert: Co do żony zgoda, atencjuszka. Ale chłop jest swój człowiek i naprawdę ma ogromne osiągnięcia, do wszystkiego doszedł sam. A astronauci mają NAKAZ bycia atencjuszami, bo jedną z ich ról jest popularyzacja nauki. Wręcz Sławosza jest wszędzie za mało i to nasz rząd kompletnie zawalił.
  • Odpowiedz
Że władze sfinansowały jego lot - a kto inny miał to zrobić? Dzień dobry, pobudka, państwo jest także od takich rzeczy, jak rozwój rodzimego przemysłu i nauki.

@szgust: To teraz wymyśl fikołka, który wiąże ze sobą kupienie lotu astronauty, z którym każdy polityk będzie się fotografował, z rozwojem rodzimego przemysłu i nauki.

Tylko konkretnie, co z tego lotu wyniknie w przyszłości, ale nie mgliste p--------o o niczym
  • Odpowiedz
@slawek887: Nie muszę robić do tego fikołków.

Ze Sławoszem na ISS poleciało 13 eksperymentów, co mogę z głowy podać:
- LeopardISS od KP Labs - komputer do przetwarzania danych z wykorzystaniem AI opracowany w pełni przez polską firmę. Jest na niego ogromny popyt na całym świecie, ponieważ doskonale może się łączyć np. z obserwacjami hiperspektralnymi.
- Monitor promieniowania Radmon, również zbudowany przez polską firmę. Pozwala mierzyć środowisko radiacyjne, co jest bardzo przydatne w
  • Odpowiedz
jak rozwój rodzimego przemysłu i nauki.

@szgust: przecież ten lot to czysta akcja propaganda, jakie on niby eksperymenty tam przeprowadzi, których już nie przeprowadzono wielokrotnie?
  • Odpowiedz
to jest superpolak, super wykształcony, super zdrowie fizyczne. To jest najlepszy Polak, najzdrowszy jakiego mamy.

@LM317K: jakby był taki super to by se znalazł normalną żonę
  • Odpowiedz
  • 1
- AstroMentalHealth badające wydajność pracy i stan psychiczny astronauty. Wiąże się z tym powyżej, choć tu bardziej niż leki mogą powstać choćby nowe terapie czy choćby metody zarządzania zespołem.

@szgust Jak te powyższe brzmią już poważnie, choć się zupełnie na tym nie znam, tak na ten jako podatnikowi to zupełnie mi szkoda kasy, bo na pierwszy rzut oka nie wierzę w to. Mam nadzieję, że się miło zaskoczę.

Ale chcialbym jako
  • Odpowiedz
@szgust: Czyli wszystko i nic. Gdy leciał Hermaszewski i wtedy byłby wykop, pewnie tacy jak Ty też by wysyłali podobną listę:

Do drugiej grupy badań należały cztery eksperymenty:

Eksperyment o nazwie „Test”, polegający na badaniu aspektów psychologicznych adaptacji załogi do warunków lotu kosmicznego.

Eksperyment o nazwie „Ciepło”, polegający na badaniu procesu wymiany ciepła organizmu z otoczeniem w warunkach braku ciążenia.

Eksperyment o nazwie „Ziemia”, polegający na fotografowaniu powierzchni Ziemi (lądów i
  • Odpowiedz
@IV_RP: Rozumiem, że znasz dobrze plan wszystkich badań, które Sławosz przeprowadza, oraz aktualny stan wiedzy w tych dziedzinach?
  • Odpowiedz
@BenAli: Jako ktoś, kto o psychologii ma pojęcie żadne, również jest mi trudno jakkolwiek oszacować czy to się przełoży na jakieś "namacalne" efekty. Mimo wszystko, takie badania mają sens. Wpływ technologii, odosobnienia i stresu na ludzki organizm jest w dzisiejszych czasach ogromny i o ile jest to dla mnie czarna magia, to jednak badania w tym kierunku są wg. mnie istotne.

Co do rachunku zysków i strat, to spoko, nie
  • Odpowiedz
  • 0
Czy w tym wypadku jest coś wyjątkowego?

@szgust Wyjątkowe jest to, że po prostu o tym rozmawiamy w tym wątku. Dlaczego miałbym pisać o pensjach dla katechetów pod Sławoszem?
  • Odpowiedz
@BenAli: Ponieważ władze wydają całą masę pieniędzy na przeróżne rzeczy i o ile zgadzam się co do zasady, że powinna być tu transparentność, to nierealne jest weryfikowanie każdego wydatku i jego efektów przez losowych obywateli. Stąd zacząłem wymieniać te rzeczy - czy tutaj sytuacja jest wyjątkowa, czy taki rachunek chciałbyś dla każdego wydatku państwowego? Czy korzystałbyś z tego? Czy obecnie przeglądasz BIPy i analizujesz wyniki konkursów NCBR?

Mam nadzieję, że
  • Odpowiedz
@slawek887: A jakie Twoim zdaniem eksperymenty byłyby wartościowe? Czy chodzi o to, że badania podstawowe nie mają sensu?

Co ma do tego obwożenie Hermaszewskiego przez władze? Tak to wyglądało w każdym kraju. I nadal trochę wygląda, bo jednym z zadań astronautów jest edukacja i popularyzacja nauki. Władze powinny się takimi ludźmi chwalić i wolę, jeśli robią sobie zdjęcia z astronautą niż z piłkarzem.
  • Odpowiedz
możesz być literalnym genetycznym nadczłowiekiem, doktorem jakieś astrofizyki kwantowej czy czegoś tam i astronautą a i tak będziesz szkalowany przez rodaków xDD

@gwda: przez prawackich przyjebów*
  • Odpowiedz