Wpis z mikrobloga

Doradzicie, który układ kuchni wam się wydaje lepszy? Mamy z żoną dwie różne propozycje i ciężko nam się zdecydować. Wstępnie wyvbraliśmy długą wyspę z wąskimi przejściami ale trochę się boimy tych wąskich miejsc (najmniej 70cm)

#wnetrza #architekturawnetrz #remontujzwykopem
Terrrrzzzss - Doradzicie, który układ kuchni wam się wydaje lepszy? Mamy z żoną dwie ...

źródło: lyoutB

Pobierz

Który układ?

• A (długa wyspa) 13.9% (191)
  • B (krótka wyspa) 86.1% (1185)

Oddanych głosów: 1376

• 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

najmniej 70cm

@Terrrrzzzss:
Absolutnie nie. Pojawiło się trochę takich u nas w związku z nadejściem dziecka (gdy trzeba było znaleźć miejsca na łóżeczko, kojec, krzesełko do karmienia, wózek, jakieś rowerki, jeździła) i jest tragedia - ciasno, klaustrofobicznie, kiepsko się sprząta, ciągle z żoną wpadamy na siebie albo musimy sobie udzielać pierwszeństwa przejazdu i czekać aż druga osoba przejdzie a wygrzebanie czegoś z głębi szafki wymaga przesuwania mebli. Na chwilę (aż
  • Odpowiedz
@Terrrrzzzss żaden z tych wariantów mi się nie podoba, ale jeśli musiałabym wybrać to B. Przecież w A tam gdzie jest lodówka na ścianie a indukcja na wyspie jest wąski przesmyk i w ogóle masz za mało blatu roboczego. W dodatku gdzie jest miejsce na czajnik, ekspres? Jak podoba Ci się cała ściana w zabudowie to może jakiś system chowania kuchni, przy okazji schowasz p--------k na blacie i w zlewie jak
  • Odpowiedz
@Terrrrzzzss: czemu tam są takie wąskie te przejścia? Ta kanapa czy co to jest musi być taka duża/tak ułożona?
Nie wzięłabym żadnego z tych układów, ewentualnie poprosiła o 3, zoptymalizowany wariant. Jeśli robi wam to projektant no to kurde, za to bierze kasę, żeby zaproponować funkcjonalne rozwiązania.
Osobiście mi by się marzyła taka wyspa z ze zlewem, ogromny blat do gotowania, ale w tym co przedstawiłeś to na co dzień
  • Odpowiedz
@Terrrrzzzss: ja mam prawie dokładnie taki układ jak B. Bardzo użyteczny, chociaż ten blat roboczy pod szafkami to bardziej blat na ekspres, sodastream, czajnik, umyte naczynia itp. Pisz priv to Ci podeśle fotki jak chcesz
  • Odpowiedz
@Terrrrzzzss: nie rób wąskich przejść. Skończy się tym, że na poczaßku będzie przepychanka, a potem każdy będzie na około chodził albo jak jedna osoba już skończy coś robić. No i niewygodnie.
  • Odpowiedz
U mnie: Istniejący budynek. "Się gotuje". w związku z tym jest sporo dodatkowych elektrycznych sprzętów: mikrofala, actifry, airfryer, steamer, toster, czajnik, ekspres do kawy, waga, robot kuchenny. I muszę dorobić na to dodatkowy blat bo już cholera mnie bierze ze ściskaniem się z tym, co mamy. Jednocześnie mam w wejściu do kuchni przewężenie na 77cm i kawałek dalej 96cm. W tym drugim-muszę otwierać drzwi (86cm) wielkiej lodówki której nie dało się inaczej
  • Odpowiedz
@Terrrrzzzss żaden z wariantów nie jest jakoś super, ale wariant A to ergonomiczne piekiełko.
- jedyny blat roboczy jaki macie, jest jednocześnie miejscem do siedzenia. To nie będzie wygodne
- płyta na narożniku wyspy jest zwyczajnie niebezpieczna. Tam ludzie będą przechodzić, będą zahaczać. To się może skończyć tragedią.
- przejścia, jest za ciasno i to w opór za ciasno. Do przemieszczania się i do jednoczesnej pracy.
- przede wszystkim jednak lodówka.
  • Odpowiedz