Wpis z mikrobloga

OC kończy mi się 20 sierpnia. Passat b5 na mnie, żadnych zniżek - 1600zl.
Mam w planach na początku sierpnia kupić nowy samochód. Da radę coś wykombinować czy muszę zapłacić za nowe OC i normalnie sprzedać stare auto? Jakieś zwroty? Zielony w temacie jestem. #ubezpieczenia #oc #samochody
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Da radę coś wykombinować czy muszę zapłacić za nowe OC i normalnie sprzedać stare auto? Jakieś zwroty?

@szczeki32: Auto, które kupisz będzie miało najpewniej OC po zbywcy (chyba, że świeżo sprowadzone to musisz ubezpieczyć najpóźniej w dniu rejestracji), ale każde towarzystwo ubezpieczeniowe ma prawo wykonać rekalkulację składki do końca trwania tej polisy (niezależnie czy jest opłacona czy nie). Co do zwrotu składki po sprzedaży auta to nie dotyczy to OC,
  • Odpowiedz
@Breaking-DAD

@szczeki32: musisz sprzedać B5 do 20 sierpnia. Jeżeli tego nie zrobisz musisz kupić OC ale możesz je rozłożyć na raty i zapłacić tylko 1/12 . Reszta przejdzie na kupujących

Ubezpieczalnia upomni się o resztę do pierwotnego wlasciela.
Wątpię żeby kupujący brał to na swe barki.
  • Odpowiedz
Ubezpieczalnia upomni się o resztę do pierwotnego wlasciela.

Wątpię żeby kupujący brał to na swe barki.

@Poldek0000: Tutaj liczy się ustawa o OC, a nie widzimisię nabywcy :) No chyba że zamiast 12 zwykłych rat weźmie jedną z tych dziwnych firm gdzie bierze kredyt i ta firma opłaca polisę, to wtedy może być rożnie :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Poldek0000 już mi tak właśnie tego b5 sprzedali że płaciłem raty co miesiąc xd także musiałem ja to płacić jako nabywca. Może tak zrobię że rozłożę na 12 rat i tyle.
  • Odpowiedz
@szczeki32: Zawsze można po prostu powiedzieć nabywcy, że polisa jest ważna do przyszłego roku, ale została podzielona na 12 rat, z czego ty opłaciłeś pierwszą. Mogą z niej korzystać do końca trwania i opłacać pozostałe raty albo mogą ją wypowiedzieć u swojego agenta i zakupić nową, to już ich sprawa.
  • Odpowiedz