Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wspólnota małżeńska. Ja przed małżeństwem miałem trochę oszczędności oraz przepisane na mnie mieszkanie od moich rodziców. Żona nie miała nic prócz paru groszy oszczędności. Każde z nas ma swoje konto i zarabia swoje pieniądze. Zarobki mamy podobne, dość niskie.
Chciałbym kupić dom. Ale z tego co wiem, wszystko co nabędę w małżeństwie jest nasze. Więc jak to rozegrać, aby w razie czego dom był mój? A z czego zostanie sfinansowany dom? Pewnie w niewielkiej kwocie z moi (tylko moich) oszczędności oraz z pieniądze od moich rodziców. Prawdopodobnie zostanie też sprzedane to mieszkanie które mam, pewnie dopiero po zakupie domu i kasa z jego sprzedania pójdzie do moich rodziców. Jak więc rozegrać cały ten proces zakupu domu?
#prawo #malzenstwo #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim jeśli nabywasz że środków pochodzących z majątku odrębnego czyli np z darowizny to oświadczasz to w akcie i nabywasz dom do majątku odrębnego, mimo posiadania wspólnoty majątkowej. Pytanie co na to żona :)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nabycie nieruchomości ze środków "spoza" małżeństwa, czyli zarobione przed ślubem i pochodzące z darowizn oraz spadków powoduje, że nieruchomośc wchodzi do majątku odrębnego. Należy zawrzeć stosowną wzmiankę w akcie notarialnym zakupu nieruchomości.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @debenek: Ok, dzięki. A co na to żona? No nic. Bo przecież ona nic nie dokłada.

zawzięty-myśliciel-0: Brałem 11 lat temu. Dużo mogło się zmienić przez te czas. Może ktoś inny mi się spodoba. A skoro ona nie dokłada nawet grosza do tego, to co w tym złego, że chce zadbać aby to było tylko moje?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
·
  • Odpowiedz