Wpis z mikrobloga

@skeeto666: jestem przeciwko suvom w mieście, jednak jak zdefiniujesz "zakazane" auto? Długość/szerokość? A jak ktoś potrzebuje rodzinne auto typu Galaxy, scenic, 5008? DMC? Czyli dostawczaki też banujeny? Prześwit? Może zróbmy jak Amerykanie i wszyscy nagle zaczną jeździć "lekkimi ciężarówkami'? A może jak Japończycy z keycarami?

Serio jestem ciekaw rozwiązania.
  • Odpowiedz
  • 0
@Czill23: masz rację, ale w sumie z tego co widzę na codzień u siebie w mieście, najczęściej suvami jeździ max 1 lub dwie osoba, a w takich rodzinnych autach minivanach jest załadowane az po kurek. i rzeczywiście takiego auta potrzebują.
  • Odpowiedz
@skeeto666: zabranianie jazdy w pojedynkę dużym autem zalatuje komunizmem.
Sam mam peugeota 5008 2 gen. SUV? Nie do końca w mojej opinii. Zwykle kombi jest dla mnie za małe (zmieniłem z BMW E91) bo mam 2 małych dzieci. Ale zdarzy się, że jadę tym autem sam. Mam kupić następne auto dla samotnych wycieczek? Czy przyczepę do E91 jak jadę z dziećmi i potrzebuje wózka, łóżeczka itp?

Oczywiście oddzielam tutaj bezsensowne
  • Odpowiedz
@SepulkoZnawca: są niebezpieczne dla innych uczestników ruchu, zajmują proporcjonalnie więcej miejsca na parkingu (BMW x7 lub GLS na miejscu parkingowym mieści się na styk a jeszcze trzeba drzwi otworzyc, więc często zajmują po prostu 2 miejsca), powodują większe emisję.
  • Odpowiedz
masz rację, ale w sumie z tego co widzę na codzień u siebie w mieście, najczęściej suvami jeździ max 1 lub dwie osoba, a w takich rodzinnych autach minivanach jest załadowane az po kurek. i rzeczywiście takiego auta potrzebują.

@skeeto666: Czyli popierasz pomysły lewicy żeby zakazać wjazdu do centrów miast jak jest tylko jedna osoba w aucie?
  • Odpowiedz
Może i ktoś wyjaśnić co jest złego w suvach?

@SepulkoZnawca: suy mają jedną wadę z reguły są to auta premium czyli drogie, biedota z trzydziestoletniej astry za punkt honoru sobie obrała próbę wytłumaczenia, że jego trup jest lepszy, otóż nie jest i wszystkie pierdy można zignorować
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: A6 ma dużo więcej miejsca w środku niż sportage. Porównaj auto o podobnej ilości miejsca.
Kia 163g/km vs audi 129 g/km. Fizyki i oporu powietrza nie oszukasz.
Nikt nie kupuje Pacifici do lansowania się po mieście. A GLSa już tak. Z resztą porównaj do mojego 5008 II. Też 7 osób komfortowo jedzie.
  • Odpowiedz
Porównaj auto o podobnej ilości miejsca.

@Czill23: Nie ma sensu. Bo ludzie zamienili pojemne kombi na ciasne suvy - podobny piniądz. Passaty w kombi zamieniły się na kie sportage czy hundaie tucsony. Porównywanie podobnej ilości miejsca nie ma sensu. Szczególnie że ja mogę równie dobrze powiedzieć - porównaj tak żeby tak samo wysoko się siedziało i sufit był równie wysoko.
To inne typy aut tu nie ma sensu porównywać. Porównaj
  • Odpowiedz
@Czill23 Są niebezpieczne dla innych? Zakazać ciężarówek!
Zajmują więcej miejsca? Mieszczę się na tych samych miejscach parkingowych co moja żona fabią. Zresztą miałem cabrio szersze niż suv. Zakazać kabrioletów!
  • Odpowiedz