Wpis z mikrobloga

Jednym z moich marzeń dla tego świata jest aby zniknęły z jej powierzchni pitbulle, psy pitbullopodobne (amstaffy, american bully, itp.), a także mieszańce z tą rasą.
Ogólnie lubię psy, miałem kiedyś dobermana, i jeśli kiedyś będę miał warunki i możliwości, to nie wykluczam ponownego posiadania psiaka w dalszej przyszłości. Ale tą rasę uważam za abominację, a ludzie, którzy doprowadzili do stworzenia tej rasy powinni się wstydzić.

W zeszłym tygodniu w jednej z gmin mojej ćwiartki Polski padła informacja, że lata po ulicach niepilnowany (bezpański?) pitbull. Teraz po upewnieniu się, że nikt mi nic nie udowodni, mogę stwierdzić, że zająłem się problemem i już więcej nie będzie postrachem tamtej miejscowości :)

Oczywiście ze względów oczywistych nie powiem w jaki dokładnie sposób się zająłem, ale było to rozwiązanie definitywne.

Jestem zadowolony z siebie, że nie tylko posiadam wspaniałomyślne marzenia, ale także, że mogłem od siebie dołożyć chociaż małą cegiełkę w kierunku ich urzeczywistnienia być może kiedyś.

#psy #psiarze #pitbull #feelsgoodman #dobryuczynek #motywacja #motywacjadnia #chwalesie #c--------------l #zwierzaczki #zwierzeta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AdamF_OG: problem jest taki, ze to nie wina psow.
To jest rasa dominujaca, agresywna, ktora ma w dodatku olbrzymie instrumenty do wyrzadzania krzywdy.

Jestem w stanie sobie wyobrazic przypadki, ze ktos moze miec takiego psa, ale uwazam, ze w przypadku takiej rasy, obowiazkowe coroczne, albo nawet co polroczne szkolenia, odpowiednie papiery i tez opnie coroczne trenerow psich na tematch zwierzaka.

To uwazam, ze skuteczenie by ograniczylo chec posiadania takiego psiaka
  • Odpowiedz
  • 6
@_mnemonick_: Szkolić to sobie można próbować wspomnianego dobermana, albo rottweilera, wilczura, husky, czy boksera, albo i wilczaka czechosłowackiego. Przy pitbullu nie wierzę w skuteczność szkoleń, bo i tak bardzo możliwe, że w każdej chwili może mu się coś w głowie przestawić i mieć odpał niekontrolowanej agresji.
  • Odpowiedz
@oficjalniemartwa hahaha koleś dostanie mandat 200 złotych albo i nic, a ty już pewnie oplułaś ekran. Jak shitbull był zagrożeniem to dobrze zrobił i jeszcze go powinni nagrodzić.

@AdamF_OG załóż zrzutkę na tagu jak będzie trzeba, dołożymy ci się do ewentualnego mandatu jakby co.
  • Odpowiedz
@AdamF_OG Mordo, odezwij się na priw to polecę Ci parę książek o psach bo strasznie ignorancki bajt napisałeś. Nikt normalny w takie bzdury nie uwierzy. Jeśli jednak odważyłeś się dokonać tak okrutnego przęstepstwa, pod żadnym pozorem nie słuchaj Wielkiego Nosa bo ją plusują tylko licealiści bez grosza przy duszy.
  • Odpowiedz
  • 4
@KRCZVSK: Myślę, że na tyle napisałem ambiwalentnie, że mojego jednoznacznego przyznania się do przestępstwa tutaj nie ma. Ja praworządny obywatel, a nie przestępca :)

Żadnych książek nie potrzebuję - wystarczyło mi parę razy spojrzeć na pitbulle. Jedna z różnic między resztą psów, a pitbullami i pitbullopodobnymi jest taka, że reszta psów przed próbą ugryzienia najczęściej będzie mocno warczeć, i oprócz agresji będą miały w sobie też duży poziom stresu. A
  • Odpowiedz
@AdamF_OG Nie tylko pitbulle i w dodatku nie wszystkie przejawiają takie zachowanie, mnie zaatakowały w ten sposób owczarki belgijski i niemiecki, a wszystkie pitbulle i amstaffy jakie poznałem były do rany przyłóż. Polecam jednak co najmniej coś poczytać.
  • Odpowiedz
  • 3
@KRCZVSK: Dziękuję, mam już wyrobioną swoją opinię na ten temat, a statystyka ją potwierdza. Lista fatalnych ataków psów w UK: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_fatal_dog_attacks_in_the_United_Kingdom

W ciągu ostatniego ćwierćwiecza pitbullowate odpowiadają za co najmniej 90% śmiertelnych ataków na ludzi, a licząc z krzyżowkami pitbullowatych oraz dobrze się przyjrzeć (bo np. niektórzy udają, że pies co ma 3/4 dziadków pitbulli to nie pitbull tylko coś innego) to wychodzi, że 95%.

A nikt mi nie powie,
  • Odpowiedz
@AdamF_OG: Praktyka behawiorystyczna i wiedza kynologiczna dowodzą czemuś innemu, zaś statystyki (szczególnie po latach 90' gdy pitbulle zostały przejęte przez środowiska kryminogenne najpierw w USA, a potem w Europie) potwierdzają wnioski behawiorystów i kynologów - wychowanie ma kluczowy wpływ na skłonność do agresji względem ludzi przy pitbullach. Mimo wszystko polecam dalszą obróbkę opinii. Socjologia także zajmuje się zmianą opinii o pitbulach, które z z family dogs w USA w ciągu
KRCZVSK - @AdamF_OG: Praktyka behawiorystyczna i wiedza kynologiczna dowodzą czemuś i...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 4
One mają to głęboko w genach, i wychowanie zda się na niewiele. Pitbulle zostały stworzone w XIX wieku by służyć do walk psów, a już ich główni poprzednicy, czyli buldogi staroangielskie służyły przez parę wieków do krwawego sportu zwanego bull-baiting, szczucie byków
https://en.wikipedia.org/wiki/Bull-baiting
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_English_Bulldog
Potwierdzeniem moich słów jest to, że już bardzo często parutygodniowe szczeniaki pitbullopodobnych przejawiają zachowania (mocno) agresywne.
  • Odpowiedz