Wpis z mikrobloga

@jalop: ładne czereśnie. Ja jeszcze pamiętam jak takich drzew była cała masa gdzieś wzdłuż pół, czereśni, jabłoni, gruszy.
Jak chodziłem do podstawówki to często wracaliśmy do domu boczna drogą i się tym objadalismy.
Kiedyś bardzo popularne było sadzenie takich drzew owocowych byle gdzie, chłop sobie w pole jechał i zawsze pod ręką miał co przekąsić.
Dzisiaj już tych drzew praktycznie nie ma, bo jak rosło na miedzy to nieco zabierało
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Hoisin_Sticky_Ribs w mojej okolicy sporadycznie można jeszcze takie drzewa spotkać, aczkolwiek brak ich sadzenia jest już widoczny. Stara drzewa powoli idą w piach.

Ja chodziłem na blubki xD
  • Odpowiedz
@jalop: u mnie to już bardzo rzadko się coś trafia, wydaje mi się że te drzewa to jeszcze sadzili nasi dziadkowie ale rodzice już nie.
Przynajmniej tak szacuje po wieku tych drzew i tym że żadnego następstwa się nie doczekały.
Ja jeszcze pamiętam jak na bardziej oddalonych polach starsze osoby utrzymywały małe ogródki, bardziej z przyzwyczajenia niż potrzeby.
Pewnie to wynika z tego że bez maszyn często szło się w
  • Odpowiedz
objadalismy.

Kiedyś bardzo popularne było sadzenie takich drzew owocowych byle gdzie,

@Hoisin_Sticky_Ribs: nie tak byle gdzie. Często drzewa sadzono na granicach pól, co by nikt, nikomu na 3 palce nie zaorał ( ͡° ͜ʖ ͡°). Owocowe stare odmiany grusz czy czereśni rosły dlugo, duże i dawały cień w przerwie roboty, a i owoc był
  • Odpowiedz
@Hoisin_Sticky_Ribs: jest coś w tym, sam nie mam za dużo lat a pamiętam jeszcze za dzieciaka że zawsze przed polami było sporo drzew też na miedzach między nimi się zdarzały, niestety dzisiaj nie ma ich wcale z powodów które podałeś
  • Odpowiedz
który nigdy nie było niczym pryskane ani nawożone.

@jalop: no go teraz dawaj je pod rentgen, bo to że z zewnątrz nie widać, nie znaczy że to nie są mikroapartementy dla robali.
  • Odpowiedz
@Hoisin_Sticky_Ribs
Chlopie czereśnie to są wielkie drzew. Kto to ci niby na miedzy sadził?! Od drogi tylko i wyłącznie. Bajki klepiesz.

Sady czereśniowa to co innego. Na między rzadko sie sadzi czereśnie bo to rośnie do nawet 25m..

Na moja miejscowość mówili "czeresniaki" bo tyle czeresni rosło. Nigdzie tu nie ma na miedzach czereśni. XD
  • Odpowiedz
@Sarza01:

Chlopie czereśnie to są wielkie drzew. Kto to ci niby na miedzy sadził?!

A gdzie napisałem o czereśniach na miedzy? xD

Ja jeszcze pamiętam jak takich drzew była cała masa gdzieś wzdłuż pół, czereśni, jabłoni, gruszy.
  • Odpowiedz
@TomWro: po trzecie to świetne drewno do wędzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
U mnie to samo, tylko że czereśnie były polskie raczej, zabor niemiecki ale ta część która już weszła przed II wojna w skład polski.
Może rzeczywiście to nabyte od Niemców zwyczaje z tym sadzeniem.
  • Odpowiedz