Wpis z mikrobloga

dzisiaj jak chcesz wynająć mieszkanie to nie trafisz na żadne holdingi tylko janusza-landlorda co ma mieszkanie po babce albo kupił drugie inwestycyjnie "dla dziecka"

@SpalaczBenzyny: no i jak uwolnisz 0,5 mln mieszkań to te ceny o ile spadną? O 100 tys? I nagle będzie cię stać na zakup za 900 tys, bo za milion już nie stać? Ale przynajmniej nie będzie żadnych mieszkań na wynajem xD
  • Odpowiedz
@bylem_zielonko: nie muszą ceny spadać, wystarcz, że nie będą rosły jak poyebane i aby osoby które kupują dla siebie do zamieszkania nie musiały konkurować ceną z tymi co kupują "dla dziecka",
i aby później przez 5 lat połowa bloku stała psuta i brak podjęcia decyzji we wspólnocie bo "inwestorzy" mają wszystko w dooppei, ważne dla nich aby żadnych kosztów nie ponosić więc wszystkie wydatki inwestycje są na NIE, nie chcą
  • Odpowiedz
@Czoso: zadna firma, ZADNA firma nie powinna miec prawa posiadania nieruchomosci mieszkalnej. Skoro apteka dla aptekarza, ziemia rolna dla rolnika, to mieszkanie dla mieszkanca a nie firmy.
  • Odpowiedz
nie muszą ceny spadać, wystarcz, że nie będą rosły jak poyebane i aby osoby które kupują dla siebie do zamieszkania nie musiały konkurować ceną z tymi co kupują "dla dziecka",

i aby później przez 5 lat połowa bloku stała psuta i brak podjęcia decyzji we wspólnocie bo "inwestorzy" mają wszystko w dooppei, ważne dla nich aby żadnych kosztów nie ponosić więc wszystkie wydatki inwestycje są na NIE, nie chcą podnoszenia funduszu remontowego,
  • Odpowiedz
dopiero później bawić się w jakieś zaawansowane rozwiązania typu podatek dla 0,002% społeczeństwa

@bylem_zielonko: no zgadzam się, ja nijak "nie winię" nikogo kto kupuje się 5 czy 10 mieszkanie, przeciwnie, to w naszej sytuacji najlepsze opcja,
idealnie by było gdyby właśnie ładowanie kasy w beton było na wstępnie odrzucane przez inwestorów, i nie dlatego, że obłożone wielkimi podatkami ale dlatego, że inne formy inwestowania byłoby bardziej korzystne,

u nas to
  • Odpowiedz
@Czoso: progresywny kataster nie ma sensu. Od n-tego mieszkania musi to byc 100% i nie mniej niz 4000 albo np 6000 w przypadku braku wynajęcia. Wtedy nagle by sie okazało że lokata w banku jest bardziej opłacalna a mieszkania taniały by masakrycznie.

Żeby nie zniszczyć do tego rynku film budowlanych dać jakąś zachętę lub zwolnienie z podatku za budowę mieszkania za granicą tak żeby ściągać pieniądze ludzi z Uni do
  • Odpowiedz
@Czoso: Ale spółka, na kanapce luksembursko -singapurskiej może być tym nie objęta, bo z jednej strony ludzie płaczą, że 20 lat temu to było tanio, a z drugiej to w Warszawie te lepsze mieszkania sprzedawano za dolary, a i tak miały luksfery i wyglądały jak g---o to nie takie proste, żeby bogole płacili podatki w Polsce.
  • Odpowiedz
@gr0m1t skoro stać kogoś na kupno trzech mieszkań i utrzymanie ich to widocznie nie zbiednieje jak będzie musiał zapłacić od 4 mieszkania wyższy podatek ( ͡º ͜ʖ͡º)

Jak często zdarza się taka sytuacja żeby ktoś miał cztery mieszkania ile to jest pół procenta wszystkich ludzi w Polsce? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@Czoso ale jak 2 tysiące osób średnio po 50 mieszkań?? To dwa tysiące ludzi ma ulokowane 50 x 400 = 20 mln zł? Ludzie mają taką kasę i najlepszy pomysł to kupić mieszkania?
  • Odpowiedz
  • 0
@gr0m1t

@baal80: Od piątego to zdrowy kompromis. Masz mieszkanie swoje, kupione dla dziecka, nagle otrzymasz w spadku po rodzicach lub jakiejś ciotce i już są cztery. Tym samym obywatel nie dostanie rykoszetem, a jedynie osoby, które naprawdę próbują ugrać na tym jakiś biznes.

otrzymasz czwarte to sprzedaj, oddaj komuś w rodzinie albo normalnie zapłać podatek ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
W ogole mnie rozwala pisanie "o spadku" jakby to nieszczescie boze bylo XD

@Czoso: to mi przypomina moją przyjaciółkę, która nie podumała i powiedziała mi kiedyś, że zazdrości, że ja nie mam kredytu na mieszkanie (wynajmuję), bo ona jak dostała mieszkanie w spadku po babci to musiała wziąć 100 000zł na remont i teraz musi to spłacać. No faktycznie, straszna rzecz....
  • Odpowiedz
@baal80: Stary ja ci powiem jak to obejść, wracamy do 19w. 1 kamienica na 1KW. I wynajmujesz na pokoje, cyyyk. Parter oficyna trochę taniej. Zawsze się znajdzie metoda. Albo lokal użytkowy, do którego na własną odpowiedzialność, wnosisz materac. Zawsze znajdzie się sposób. W warszawie ludzie piwnice/komórki lokatorskie, podnajmują pod mieszkanie więc o czym my w ogóle rozmawiamy.
  • Odpowiedz