Wpis z mikrobloga

@SpalaczBenzyny: Masz mental dosrania wszystkim dookoła, kto ma minimalnie lepiej od ciebie.

Gdybym miał możliwość kupna mieszkania dla dziecka to oczywiście, ze zrobiłbym to teraz, gdy cena jest niższa i jest jakakolwiek możliwość wybrania wygodnej lokalizacji, a ja mogę mieć pewność, że cokolwiek się nie wydarzy, to mogę czuć się bezpieczniejszy o przyszłość gówniaka.

Ja sam oczywiście nie mam ani pierwszego mieszkania, ani tym bardziej dziecka, ale nie wyobrażam sobie
  • Odpowiedz
@gr0m1t: nie mental dosrania tylko mental nie robienie głupa z innych i wciskania kitu,

jak chcesz kupić mieszkanie to kupuj ale nie udawaj, że jest to dla bąbelka, bąbelkowi zabierzesz mieszkanie bydlaku?
kupuj mieszkanie pod wynajem, inwestycyjnie, w naszym dzikim kraju to chyba najlepsze co można zrobić ale NIE zasłaniaj się bąbelkiem,,

jak nie zdiagnozujemy dobrze sytuacji, nie określimy gdzie jest problem to nigdy nie
  • Odpowiedz
Masz mieszkanie swoje, kupione dla dziecka, nagle otrzymasz w spadku po rodzicach lub jakiejś ciotce i już są cztery

@Czoso: no to jedno sprzedasz, przecież w czterech mieszkaniach i tak nie jesteś w stanie mieszkać jednocześnie.
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny: Żonglujesz sobie od jednego wymyślonego przypadku do drugiego, tak żeby ci było wygodniej bronić tezy.

jak nie zdiagnozujemy dobrze sytuacji, nie określimy gdzie jest problem to nigdy nie będzie lepiej,

@SpalaczBenzyny: Problemem są holdingi, które wykupują mieszkania na nowych osiedlach, w które jeszcze nikt nie zdążył wbić łopaty. Skupmy się na tym, a zwykłym obywatelom dosraj w drugiej kolejności, jeżeli dalej nie będzie cię stać na swoją
  • Odpowiedz
@wartosci_tradycje_EUROPEJSKIE: No nie, bo napisałem wyżej, że kataster od piątego mieszkania to zdrowy kompromis. Nie jest na tyle radykalny, żeby uderzyć w zwykłego obywatela, który ma w dupie ciebie (i słusznie) a obchodzi o sytuacja finansowa jego i jego rodziny.
  • Odpowiedz
@baal80: Od piątego to zdrowy kompromis. Masz mieszkanie swoje, kupione dla dziecka, nagle otrzymasz w spadku po rodzicach lub jakiejś ciotce i już są cztery

@gr0m1t: etam. Dla dziecka zapisujesz na dziecko. Jedno masz na siebie. Jedno na żonę.

I patrz, nawet gdyby podatek był już od drugiego to masz trzy mieszkania w rodzinie 2+1 bez żadnego podatku. Zaś im więcej dzieci, tym opcja na więcej mieszkań bez podatku, a
  • Odpowiedz
@gr0m1t: ale to nie jest żaden kompromis, kataster od 3 (moim zdaniem nawet od 2) to po prostu potrzeba, a nie chęć dowalenia bogolom. 5 mieszkan posiada nie "zwykły obywatel" tylko ktoś majętny. Powodów jest multum, wybierz sobie czemu kataster jest niezbedny: 1. Przerzucenie z kiszenia w betonie w inwestycje giełdowe,na rozwoj firm. 2. Opłacenie dróg i innych elementów życia miejskiego, z którego korzystają betoniarze. 3. Ziemia nie jest z
  • Odpowiedz
@gr0m1t: do tego to podatek a nie zakaz, farmienie mieszkan ma się po prostu nie opłacać, a nie być zakazane. Masz kaprys to sobie kupisz i 20, opłacisz podatek i możesz oglądać majątek ziemski który tworzysz, ale będzie to kaprys, a nie coś co się opłaca.
  • Odpowiedz
@szpongiel: Faktycznie, ma to sens i może zainteresuje się tym bardziej. Jednocześnie dalej uważam, że 5 to dobry początek, żeby ruszyć to jakkolwiek.
  • Odpowiedz
bycie najbogatszym to spoko XD

@gr0m1t: ale nie ma to żadnego znaczenia,
biedaki tak samo płacą akcyzę od paliwa jak bogacze, płacą tak samo VAT jak bogacze,

to nie ma być podatek od bogactwa tylko podatek który ma zniechęcać pchaniu kasy w
  • Odpowiedz