Wpis z mikrobloga

@baal80: nikt w sumie od trzeciego powinno być łupane po 10% wartości rocznie. Odrazu hajsik pójdzie w giełdę i wig w górę, ppk ikze ike wszyscy skorzystają ruszy machina produkcyjna a nie betonowa
  • Odpowiedz
@baal80: Od piątego to zdrowy kompromis. Masz mieszkanie swoje, kupione dla dziecka, nagle otrzymasz w spadku po rodzicach lub jakiejś ciotce i już są cztery. Tym samym obywatel nie dostanie rykoszetem, a jedynie osoby, które naprawdę próbują ugrać na tym jakiś biznes.
  • Odpowiedz
  • 26
ale co zrobią biedne emerytki z kilkoma mieszkaniami? jak one sobie dadzą radę? #pdk

@acpiorundc:

Czy ty potworze chcialbys zeby jakas emerytka co ma 5 mieszkan i zarabia z najmu 10 000 + 3000 emerytury musiala teraz sprzedac jedno mieszkania i
  • Odpowiedz
  • 25
Od piątego to zdrowy kompromis. Masz mieszkanie swoje, kupione dla dziecka, nagle otrzymasz w spadku po rodzicach lub jakiejś ciotce i już są cztery. Tym samym obywatel nie dostanie rykoszetem, a jedynie osoby, które naprawdę próbują ugrać na tym jakiś biznes.

@gr0m1t:

swoje
kupione
  • Odpowiedz
@Czoso: Miałem w myślach też uwzględnienie spadku po jakiejś randomowej ciotce. No faktycznie, panie mądralo, źle to napisałem.
  • Odpowiedz
  • 25
@Czoso dla mnie od 3. Jest dyskusyjne bo naprawde - a po co ci juz drugie? Tak trudno zadać to pytanie publicznie? No po co komu nie 3 nie 5 a 2 mieszkania. Zaraz sie zleca mądrcy ze to spadki i ze tak nie wolno. Oki, to wyciągnijmy z limitu spadki (ale tylko 1, bo czemu 2 czy 4?), natomiast ZAKUP każdego kolejnego mieszkania ponad to w którym sie mieszkania- powinien
  • Odpowiedz
  • 30
Zaraz sie zleca mądrcy ze to spadki i ze tak nie wolno.

W ogole mnie rozwala pisanie "o spadku" jakby to nieszczescie boze bylo XD

Masz 3 mieszkania (jedno dla siebie i po jednym dla dwojki dzieci). I nagle dostjaesz ten STRASZNY spadek! LOLABOGA CO ZA NIESZCZESLIWA SYTUACJA.

Ehhhh musisz teraz sprzedac to mieszkanie za 500k i wlozyc na lokate albo ETF zeby dostawac 25000 rocznie. Ehhhhh zycie jest ciezkie. Tylko wspolczuc.
  • Odpowiedz
@Czoso: tak średnio związane z tym konkretnym wpisem, ale co sądzicie o tym, żeby dla osób fizycznych mieszkania przejęte w spadkach (i może jakoś inaczej) były zwolnione do x (na przykład dwóch) lat? Przy spadkach, zawsze jest zamieszanie bo iluś spadkobierców ma po kawałku i trudno w rok dojść do składu. Pewnie takie zwolnienie w ogóle zauwazalnie nie wpłynie na przychody z podatku ani jego antyspekulacyjną funkcję, a da wielu
  • Odpowiedz
kupione dla dziecka

@gr0m1t: no to daj temu dziecku, wpisz go w akt notarialny i po problemie ¯\(ツ)/¯

no chyba, że to mieszkanie "dla dziecka" co ma 5 lat i dziecko nawet nie ma pojęcia, że "ma" to mieszkanie,
obstawiam, że w 99 proc. przypadku w takich mieszkaniach "dla dziecka" to dziecko nigdy nie zamieszka a jest jedynie traktowane jako lokata,
  • Odpowiedz
@Czoso:
Ja nigdy nie zrozumiem tych baranów co mowia "ale przecież 0,01% polakow posiada wiecej niz 3-4-5 mieszkań, to sie nie opłaca"

No to wystarczy sobie zrobić porównanie, ze 50% światowego bogactwa jest w rękach 1% ludzi.

Warto opodatkować nawet 1 osobę, która trzymałaby 1000 mieszkań.
  • Odpowiedz