Wpis z mikrobloga

#informatyka #router #siecikomputerowe #internet

W dwóch pokojach mam gniazdka internetowe, które posiadają dwa wyjścia rj45 (czyli razem 4, po dwa na gniazdko/pokoj)

W szafce technicznej ze światłowodem mam dwa gniazda rj45 i jeden wtyk rj45.

Nie wiem gdzie umieścić router. W tej szafce jest mega mało miejsca. W środę mam mieć montera (kupiłem światłowód z telewizją).

poradźcie gdzie umieścić router - upychać do szafki technicznej (raczej się nie zmieści, bo jeszcze modem ma być) czy w pokoju na biurku? Jeżeli w pokoju, to jak będzie wyglądało połączenie routera z internetem? Po są dwa gniazda i jeden wtyk rj45 w skrzynce?
sarscov2 - #informatyka #router #siecikomputerowe #internet 

W dwóch pokojach mam gn...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sars_cov_2 czy te dwa gniazdka w skrzynce to są gniazdka w pokojach? A wtyk w skrzynce to koncentryk do modemu (alternatywa dla światłowodu)? Montując router w pokoju, będę potrzebował switcha?
  • Odpowiedz
@sars_cov_2 moze 4. kabel z wtyczka nie jest wyrobiony i masz w skrzynce wszystkie 4 gniazdka (koncowki to kozna samemu wyrobic dowolnie). Wtedy mozesz z modemu dac sygnal na 1 gniazdko do routera i powrocic drugim do skrzynki i dalej przekazac sygnal.
  • Odpowiedz
@sars_cov_2: nie masz wyboru bo masz swiatlowod w skrzynce multimedialnej. jak ci da samo ont to router mozesz se podlaczyc tam gdzie ci rjki dochodza w mieszkaniu, jak nie to licz sie z routerem w skrzynce
  • Odpowiedz
@sars_cov_2: nie

masz swiatlowod w skrzynce, wiec ont musi byc podlaczone w tej skrzynce bo technik nie bedzie ci robil instalacji ftth w lokalu tam gdzie chcesz. a to ze czasem routery sa zintegrowane z ont wiec musza byc tez podlaczone do swiatlowodu bezposrednio. chyba ze operator infrastruktury da ci zewnetrzne ont, wtedy wystarczy samo ont podlaczyc do swiatla, a ont mozesz podlaczyc do jednej z rjtek i dac router
  • Odpowiedz
czyli razem 4

@sars_cov_2: a w skrzynce tele tylko 2, więc 2 są puste... Jeszcze dla potwierdzenia zdejmij jedno gniazdo i zobacz czy w ogóle cokolwiek jest podłączone, bo często te gniazda w developerce są robione na sztukę i nikt tego nie sprawdza.

Jak dostaniesz media konwerter to on idzie do skrzynki i potem skrętką do pokoju gdzie ma być router. Wrócić do skrzynki w teorii można by tym samym
  • Odpowiedz
@sars_cov_2: no jak w gnieździe w ścianie masz 2 przewody, zakładam że w drugim pokoju masz tak samo, a w skrzynce tele masz tylko 2 przewody, to mam podejrzenie że jeden z tych przewodów jest poprowadzony bezpośrednio między pokojami.
Ewentualnie jeszcze może na dnie skrzynki są niezarobione kable...
  • Odpowiedz