Wpis z mikrobloga

#oculus
#komputery
#gry
#virtualreality

Problem z wydajnością podczas streamowania obrazu do Bigscreen i grania jednocześnie – co może być nie tak?
Podczas korzystania z Bigscreen VR (Quest 3, przez kabel Oculus Link). Kiedy próbuję streamować obraz z PC do Bigscreen i jednocześnie grać to wszystko zaczyna strasznie mulić – spadki FPS, opóźnienia, ogólna niestabilność.
Używam kabla od oculus link, internet podłączony kablem do komputera

Moja specyfikacja komputera:

CPU: Intel i9-10900K

GPU: RTX 3070 EVGA XC3 Ultra Gaming

Płyta główna: MSI Z490 Gaming Edge

RAM: 32 GB ddr4

SSD: Samsung 990 Evo + drugi też ssd nie pamiętam firmy

Zasilacz: be quiet! 750W Platinum

Chłodzenie: NZXT Kraken (2x wentylator)

Macie pomysł, co może być wąskim gardłem? Może coś z konfiguracją wideo, dekodowaniem strumienia albo jakieś ustawienia w SteamVR / Oculus?
Z góry dzięki za wszelką pomoc!
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

GPU: RTX 3070 EVGA XC3 Ultra Gaming

@Maurry: Nie znam się na VR, ale ta karta demonem szybkości nie jest (wiem bo mam ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
  • Odpowiedz
@Maurry najpierw musisz ocenić, czy to fpsy, czy latency. Spróbuj podpiąć się meta quest linkiem zamiast big screena, a jak to nie pomoże to zejdź mocno ustawieniami grafiki w grze - detale na minimum i rozdzielczość aż przestanie mulić. W grach VR rozdzielczość robi 90% roboty. Miałem to samo z cyberpunkiem i zejście rozdziałką nawet niewiele robiło dużą różnicę, po prostu karta ma chyba swój sufit i jak go znajdziesz to
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@walzky dzięki za odpowiedź!
Kabel to oryginalny Oculus Link, kupiony w Currys. Podłączony jest bezpośrednio do portu USB-C z tyłu płyty głównej. Przy mniej wymagających tytułach wszystko działa płynnie, ale przy grach takich jak Stalker czy Expedition 33 zaczynają się spadki wydajności i artefakty.
Z tego, co udało mi się ustalić, problem może wynikać z ograniczonej ilości VRAM – moja karta (RTX 3070) ma tylko 8 GB, co przy nowszych tytułach
  • Odpowiedz