Wpis z mikrobloga

• 109
Moja kolekcja niebieskich sójkowych piór #chwalesie
Podobno ten niebieski kolor to tak naprawdę nie niebieski pigment, tylko złudzenie optyczne wynikające z rozszczepienia odbitego światła. Nie wiem, widzę niebieski więc są niebieskie - nieważne w jaki sposób - są przepiękne UwU
Lenalee - Moja kolekcja niebieskich sójkowych piór #chwalesie 
Podobno ten niebieski ...

źródło: DSC04302

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 9
@Scybulko: Piękny, ale okropnie drze mordę. Jak naśladuje inne ptaki albo koty (vid rel) to brzmi całkiem znośnie, ale jej defaultowy odgłos to katorga dla uszu.
Lenalee - @Scybulko: Piękny, ale okropnie drze mordę. Jak naśladuje inne ptaki albo k...
  • Odpowiedz
@Lenalee złudzenie, rowki które odbijają odpowiednią długość światła. Dlatego przez bardzo długi czas niebieski byl bardzo drogim barwnikiem. Większość stworzeń imituje barwę niebieską. A nie faktycznie niebieska jest.
  • Odpowiedz
tylko złudzenie optyczne wynikające z rozszczepienia odbitego światła

@Lenalee: tłumaczenie które właściwie opisuje tym czym jest kolor czegoś xd. Zawsze mnie to bawiło że próbuje się to i inne przedstawiać jako "naukowe" ciekawostki i zaskakujące, które brzmią mądrze, a w rzeczywistości nic to nie oznacza xd
  • Odpowiedz
  • 1
@Eremites: Ej masz rację. Głupia ja xD Przecież każdy kolor to odbicie światła. Nie pamiętam gdzie czytałam tę ciekawostkę, pewnie było lepiej wyjaśnione, może chodziło o to że nie da się zrobić barwnika z piór, bo nie ma w nich pigmentu, a kolor zależy tylko od załamania światła, idk.
  • Odpowiedz