Moja kolekcja niebieskich sójkowych piór #chwalesie Podobno ten niebieski kolor to tak naprawdę nie niebieski pigment, tylko złudzenie optyczne wynikające z rozszczepienia odbitego światła. Nie wiem, widzę niebieski więc są niebieskie - nieważne w jaki sposób - są przepiękne UwU
@Scybulko: Piękny, ale okropnie drze mordę. Jak naśladuje inne ptaki albo koty (vid rel) to brzmi całkiem znośnie, ale jej defaultowy odgłos to katorga dla uszu.
@Lenalee złudzenie, rowki które odbijają odpowiednią długość światła. Dlatego przez bardzo długi czas niebieski byl bardzo drogim barwnikiem. Większość stworzeń imituje barwę niebieską. A nie faktycznie niebieska jest.
tylko złudzenie optyczne wynikające z rozszczepienia odbitego światła
@Lenalee: tłumaczenie które właściwie opisuje tym czym jest kolor czegoś xd. Zawsze mnie to bawiło że próbuje się to i inne przedstawiać jako "naukowe" ciekawostki i zaskakujące, które brzmią mądrze, a w rzeczywistości nic to nie oznacza xd
@Eremites: Ej masz rację. Głupia ja xD Przecież każdy kolor to odbicie światła. Nie pamiętam gdzie czytałam tę ciekawostkę, pewnie było lepiej wyjaśnione, może chodziło o to że nie da się zrobić barwnika z piór, bo nie ma w nich pigmentu, a kolor zależy tylko od załamania światła, idk.
Mirki #pytanie ktoś mi ukradł koło od roweru, tak jedno koło nie wiem co ten s-------n zrobi z jednym kołem ale oby mu ręce zgniły, myślicie że jest sens w ogóle zgłaszać to na policję ? #rower
źródło: DSC04300
PobierzPodobno ten niebieski kolor to tak naprawdę nie niebieski pigment, tylko złudzenie optyczne wynikające z rozszczepienia odbitego światła. Nie wiem, widzę niebieski więc są niebieskie - nieważne w jaki sposób - są przepiękne UwU
źródło: DSC04302
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
Ostatnio mi przyleciala taka na ogródek i se klapnela na słupku. Chyba pierwszy raz w życiu widziałem na żywo.
źródło: temp_file780637102883667865
Pobierzźródło: temp_file5539031069685011120
Pobierz@Lenalee: tłumaczenie które właściwie opisuje tym czym jest kolor czegoś xd. Zawsze mnie to bawiło że próbuje się to i inne przedstawiać jako "naukowe" ciekawostki i zaskakujące, które brzmią mądrze, a w rzeczywistości nic to nie oznacza xd