Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +30
Chłop wybrał brutalny język faktów. Jesteśmy narodem, któremu słoń nadepnął na ucho. Każdy kraj w Europie wypromował w XX i w XXI wieku jakiegoś artystę klasy światowej, a tylko my nie xD
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
źródło: 472D8B5D-7CF5-47DB-92C2-41405DBDE568
PobierzSłuchajcie mam taki problem mama nie pozwala mi zostawać na na noc do dziewczyny może by nie było w tym nic dziwnego, gdyby nie to że za kilka miesięcy kończę 35 lat. Ona mieszka 150 km ode mnie i i nawet nie opłaca się wracać czasami, ale specjalnie jadę do domu zamiast zostać u Niej, bo mama wydzwania. Teraz byłem w sobotę i specjalnie wracałem do domu żeby rano w niedziele znowu

Dużo myślałem nad tym i dochodzę do wniosku, że najlepsze i najtrwalsze jest na widoku. Nic fizycznego. Chcę na własnym blogu (kilkanaście tys. UU miesięcznie) ukryć mój mnemonic (BIP38) lub klucz prywatny w jawnej formie – tak, żeby:
- Nie był zaszyfrowany hasłem (żadnych kluczy, żadnych dodatkowych danych)
- Nie wymagał żadnego narzędzia dekodującego (czyli tylko ja, z pamięci, wiem gdzie i jak go odczytać)
- A jednocześnie: nawet jeśli zrobiłbym konkurs i setki koderów zaczęłyby przeszukiwać kod, treści, komentarze, favicona, stego w jpgach – nikt by go nie znalazł
Zaznaczam: komentarze w kodzie, nazwa obrazka, display: none; klasy w cssie steganografia, EXIF, mini-zip doklejony za favicon.ico – to wszystko za słabe (chociaż to ostatnie już najlepsze na co wpadłem).
Chcę coś naprawdę sprytnego, ale prostego do odczytu tylko dla mnie. Nie "ukryte hasło do zipa", nie "AES na login", nie "obrazek z układem kolorów", nie pierwsze słowa wpisu, nie js deszyfrujący hasłem, nie skryptozakladka. Najczarniejszy scenariusz jest taki, że kilkaset osób wie o ukryciu i przetrzepuje treści, kombinuje. Rozwiązanie musi wytrzymać tęgie umysły, bruteforce ale jednocześnie być PROSTE a kluczem musi być metoda, prosta. bez zapamiętywania, haseł w haśle itd. chce zapamietac tylko gdzie i jak szukać, nie hasło. od biedy nawet wrzucenie na serwer /haslo.txt byłoby ok, ale chce cos lepszego
Macie jakieś dobre metody ukrywania jawnego seeda, które:
1. Są w 100% jawne, ale niewidoczne
2. Są trywialne do odczytu dla osoby znającej schemat
3. Wytrzymają reverse engineering, crawlery i regexy?
Z góry dzięki – chętnie wymienię się pomysłami. Jeśli ktoś coś naprawdę mocnego wymyśli – mogę nawet wynagrodzić
@G4NzU: takie coś nazywa się hasło. Czym się różni hasło od "sposobu" oprócz tego, że obie rzeczy muszą siedzieć w twojej głowie, żeby dało odkodować się informacje?
Bierzesz pierwsza (albo 10) literę z każdego wersu. Albo całe słowa.
Masz gotowe hasło, używając tego hasła szyfrujesz plik z kluczem.
Możesz go wsadzić gdzie chcesz.