Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: 32 lvl here. Ja nie wiem jakich Wy macie znajomych czy może ja obracam się w jakimś specyficznym środowisku (ale nie wydaje mi się bo znam rówieśników z miast i wsi, z kilku rejonów Polski bo często się przeprowadzam), ale niemal wszyscy moi rówieśnicy (tak na oko z 90% których znam z lat szkolnych czy z tzw. "podwórka") nie mają ani dziewczyn, ani dzieci, ani szczęśliwych rodzin, ani prosperujących
  • Odpowiedz
@_Alessandro_: wg google wspólczynnik dzietności na 2024 to 1,11. Przecież to dużo bo oznacza że statystycznie każdy ma dziecko. O tym że mało to gadają pod kątem pokrycia emerytur ale 1,11 to nadal dużo bachorów w kraju
  • Odpowiedz
@arekrob:

No ale jak kobieta ma dziecko, to mężczyzna automatycznie też ma.

Może tak być, ale ten statystyczny mężczyzna może też mieć dzieci z kilkoma kobietami i wtedy współczynnik dzietności pozostaje taki sam bo jest on wyliczany właśnie dla kobiet.
  • Odpowiedz
@Derpinardus

I pomijam tu już w ogóle dynamikę relacji 30+, gdzie wiele kobiet próbuje tylko wylądować ze spadochronem 5 minut przed dzwonkiem, więc trudno nazwać spełnianie czyichś celów i oczekiwań satysfakcjonującym związkiem.

Randki po 30 roku zycia z punktu widzenia faceta przypominaja bardziej rozmowy kwalifikacyjne
  • Odpowiedz
Czy da się NIE przegrywać mają +30 lat? Przecież jakiś własny dom, żona, dzieci, przyjaciele, kariera to naturalny etap i jak tego nie masz to coś nie tak. W takim wieku po prostu zbierasz owoce tego, co wypracowałeś sobie wcześniej typu budowanie relacji, nauka, zbieranie doświadczenia. To efekt tego co osiągnąłeś wcześniej, dlatego nie da się już mówić że na wszystko przyjdzie czas. Ile znacie osób które są 30+ ale nie mają
  • Odpowiedz
@Huoppenheimer: 30% obecnych 40 latek jest bezdzietnych…ja jestem rocznik 98 na kilkadziesiąt dziewczyn z którymi chodziłem do klasy w podstawówce, gimnazjum i technikum, aż 2 mają dzieci i to z wpadki. Wszystkie pary, które znam, mają psiecko i o dzieciach nawet nie chcia słyszeć. Dla „mojego” pokolenia to pewnie 50-60% kobiet będzie bezdzietnych.
  • Odpowiedz