Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wkurzają mnie obecni pracodawcy. Najlepiej to gdyby pracownik pracował za mniej niż średnia krajowa po studiach. Z takim podejściem będzie wysokie bezrobocie które jest zaniżane (w rzeczywistości jest 20%) i niska demografia. I bardzo dobrze!

#bezrobocie #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: w ostatnich latach większość młodych roczników idzie na studia. Sam tytuł magistra (bez doprecyzowania uczelni i kierunku) nie znaczy absolutnie nic. I niemożliwe jest, żeby wszyscy z nich zarabiali powyżej średniej krajowej (tzn. formalnie możliwe, ale realnie nie - bo płace mają podłogę w postaci minimalnej, a nie mają sufitu, poza tym młodzi z reguły zarabiają mniej niż starsi).
A bezrobocie 20% jest w dwóch miejscach: powiecie szydłowieckim i
  • Odpowiedz
@PanKapibara: jest niska bo po prostu mniej osób jest aktywnych zawodowo. To nie znaczy że przybywa nam miejsc pracy tylko ubywa liczba osób zainteresowanych pracą. Efekty wszelkiej maści programow socjalnych, 800+ itd. Gdyby te osoby nagle wróciły na rynek pracy to byśmy mieli te 20% jak nic.
  • Odpowiedz
@De_Fault: skoro odróżniasz zjawisko bezrobocia od bierności zawodowej, to dlaczego piszesz, że bezrobotnych jest dużo?
A co przyczyn niskiej stopy aktywności zawodowej, to piszesz bzdury, bo od czasu wprowadzenia 500+ (jakie inne w Polsce mamy programy socjalne? takie na dużą skalę?) stopa aktywności... wzrosła. Swoją drogą serio uważasz, że ktoś rezygnuje z pracy, bo dostaje 800+? Czy Ty w ogóle wiesz, ile kosztuje utrzymanie się? Już nie mówiąc o utrzymaniu
  • Odpowiedz
@PanKapibara: no baa, mam takie naoczne przykłady w swoim sąsiedztwie. I kto tu mówi o 800zl? Przy trójce masz 2,4k + mąż pracujący i tak to funkcjonuje. Nie mówie że źle i zazdroszcze czy cos ale to zakłamuje statystyki i rząd sie chwali jakie to mamy zajebiscie niskie bezrobocie a potem widzisz na fb takie ogloszenia gdzie ktos szuka pracownika do gastro i 100 chetnych w komentarzach. Jeszcze sie licytują
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
przykładny-obserwator-53: pierwszą prace po studiach miałem w wielkim korpo jako staż, gdzie dostawałem minimalną krajową. Gorzej niż na kasie w biedronce, jako inżynier.
Ale dzięki temu stażowi, złapałem lepszą prace w januszeksie, który aż sikał z radości, że robiłem dla takiego wielkiego gracza, za 1,5x minimalną krajową.
Po dwóch latach w januszexie gdzie musiałem ogarniać oprócz swojego stanowiska jeszcze 5 innych dzięki czemu exp trochę wleciał, zwłaszcza jeżeli chodzi o gadkę i pokazanie,
  • Odpowiedz
@De_Fault: przy trójce dzieci masz do utrzymania pięć osób. Nie wiem, ile mąż by musiał zarabiać, żeby jego pensja + 2400 wystarczała.
Poza tym nadal: bezrobocie to zjawisko, w którym ludzie chcą pracować, a nie mogą. Podana przez Ciebie sytuacja to nie jest bezrobocie.

potem widzisz na fb takie ogloszenia gdzie ktos szuka pracownika do gastro i 100 chetnych w komentarzach. Jeszcze sie licytują kto pójdzie za mniejsza stawke.

Nie
  • Odpowiedz
Nie widziałem nigdy

@PanKapibara: Pewnie mieszkasz w dużym mieście i nie masz pojęcia jak to wygląda w polsce B.

Nie wiem, ile mąż by musiał zarabiać, żeby jego pensja + 2400 wystarczała.

@PanKapibara: jak najbardziej wystarcza jak się ma własnościowe po spadku.
  • Odpowiedz