Aktywne Wpisy
dawig123 0
Szukam do swojej małej działalności pracownika - działalność w Katowicach, praca to obsługa klienta. Jedyne wymagania to Angielski B2, niemiecki B2, prawo jazdy, podstawy komputera wiadomo i tyle, doświadczenie niewymagane - ile byście takiemu pracownikowi zaoferowali? Wiem, że za minimalną nie ma szans przez niemiecki ale UoP i 5200-5500 brutto będzie ok myślicie?
#katowice #pracbaza #korposwiat #praca #niemiecki
#katowice #pracbaza #korposwiat #praca #niemiecki

Mirkosoft +30

Mam do garażu dociągnięte dwa przewody - fazę i neutralny. Czy mogę zrobić np. uziom w postaci prętów w ziemi podciągnąć przewodem do skrzynki w garażu w której zrobiłbym szynę PE, i wówczas gniazdka i oświetlenie zrobić kablami trzy przewodowymi?
#elektryka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt
Więc tak 2x2,5 mm^2 podciągnięte gdzieś z domu - L i N - które trafiają do gniazdka natynkowego i można podłączyć szlifierkę, wkrętarkę i załączyć wtyczkę od oświetlenia (ale wtedy nic innego nie podłączysz, ewentualnie przedłużacz i można więcej rzeczy, wiem bieda). Chciałbym zrobić wszystko tak żeby oświetlenie było na dwa włączniki i ze 3 gniazda natynkowe walnąć w różnych miejscach. Uziomy prętowe 3x1,5 m
Ogólny plan jest dobry - wbijasz uziom w ziemię, dociągasz połączenie do niego linką i robisz skrzynkę, jak napisałeś :) a w szczegółach to tak:
Uziom w zasadzie wypadałoby pomierzyć, bo tu dużo zależy od gruntu w jaki się wbijesz (piasek czy glina, mokry czy suchy, ile kamieni jest po drodze... no nie przewidzisz). Na oko 3x15,m powinno wystarczyć,