Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@Zara_wracam: I znowu sprowadzanie tego skomplikowanego tematu do aborcji. To ma marginalne znaczenie - na zachodzie masz swobodny dostęp do aborcji, a wskaźniki dzietności tylko odrobinę lepsze, chyba tylko dzięki pierwszym pokoleniom migrantów.
  • Odpowiedz
  • 2
@herman-gering:

tak, wszystkiemu winne te parę artykułów w internecie, nic innego xD

Konfabulujesz i nie czytasz ze zrozumieniem. Ani nie chodzi o parę artykułów, ani nikt nie wskazuje tego jako jedyną przyczynę.
  • Odpowiedz
  • 1
@zmarnowany_czas: No raczej nic dziwnego, że sprowadziłem go do tematów, które mają na to realny wpływ, co przebadano dziesiątki razy. Zaczynając chociażby od korelacji między decyzją o 1 dziecku a zakupem pierwszego mieszkania.
  • Odpowiedz
sprowadziłem go do tematów, które mają na to realny wpływ, co przebadano dziesiątki razy.

@wjtk123: to jest bzdura. Główny powód niskiej dzietności, to brak związków, w których dzieci mogłyby się pojawić.

Gdyby mieszkalnictwo miało miec na to duży wpływ, to mielibyśmy również znaczący spadek dzietności w przeliczeniu na matkę, albo dzietności w małżeństwach. A w obu tych przypadków mamy około 2 dzieci na matkę i małżeństwo.
  • Odpowiedz
  • 2
@Zara_wracam: Nie stać ich na mieszkanie, komentarz wyżej wkleiłem nawet badanie na ten temat. Kryzys mieszkaniowy polegający na akumulacji nieruchomości przez garstkę ludzi jest problemem ogólnoeuropejskim.
  • Odpowiedz
  • 1
@Zara_wracam: To prawda, dlatego wskazuje się, że jest to głównie problem kulturowy. Jednakże w naszych realiach i w naszej kulturze, mieszkalnictwo ma na to dodatkowy wpływ. Rozwiązanie tego problemu pozwoliłoby nam może odbić się do poziomu urodzeń 1.5 - 2.0.
  • Odpowiedz
@wjtk123 przecież te dzieciaki kiedyś dorosną i też będą starzy. Jak jest dużo dzieci, to potem jest dużo starców. Błędne koło.

Co byście chcieli? Żeby cały czas było tylko dużo dzieci, a mało starych? Tak to nie działa. Jedyny sposób, żeby to osiągnąć, to zabijanie starych. Tego chcecie?
  • Odpowiedz