Wpis z mikrobloga

Wiecie co mnie przeraża, jak człowiek sięga pamięcią, do toksycznego związku.. to przypomniało mi się jak człowiek musiał na paluszkach chodzić, bo się obrazi. i autentycznie czuło się, że jak będzie zła to odejdzie. a człowiek wtedy swoje poczucie wartości opiera na tym co myśli o tobie druga strona. Nie miało się już własnej tożsamości. nie ufało się sobie, bo rozmontowywała cię kawałeczek po kawałeczku, np poprzez gaslighting w tym i fizyczny.
Pamiętam dwa przykłady teraz tego fizycznego.
Pierwsze to wychodziliśmy gdzieś i prosiła mnie abym zamkną balkon, bo ja wychodziłem ostatni. Ja byłem wyczulony na to aby wszystko było idealnie i perfekcyjnie i na miliard procent zamknąłem ten balkon.. jak wyszedłem, to ona powiedziała że musi się wrócić po coś do mieszkania. no i chwile jej nie było i wróciła.

Jak wróciliśmy balkon był otwarty i zrobiła mi awanturę. zaczęła drzeć się dosłownie, monolog w zasadzie. ja sobie usiadłem na kanapie, ona tak podeszła stała nadamną i się darła, że jak by burza to by mieszkanie zalało, że sąsiedkę by zalało i kto by za to płacił i tego typu teksty.
Ja się zacząłem uśmiechać delikatne, bo to śmieszne zaczynało być, co.. dla ciebie to śmieszne jest.. i jeszcze bardziej zaczęła się nakręcać. mówię jej że robisz z igły widły.. no i ja sobie siedziałem na kanapie bo nie wiedzialem jak na to zareagować, no i po chwili przestała i wyszła z pomieszczenia.
Ale balkon był otwarty, a zamykalem go.. jest to już takie ziarenko wątpliwości.. no bo skąd miałbyś podejrzewać, że druga osoba mogła by coś takiego zrobić i w ogóle po co.. nie wpadłbyś na to po prostu bo tak nie myślisz, więc myślisz, no to może faktycznie nie zamknąłem i wątpisz.

Drugi przykład, to jak byliśmy na wyjeździe.. to najpierw się umyłem i ona po mnie miała iść. Pamiętam darła japę zawsze że gacie zostawiam na podłodze więc specjalnie byłem na to wyczulony, aby były w miednicy itp.. no i jak zdjąłem gacie, to je rzuciłem do tej miednicy no i tak na krawędzi były, że 80% w środku 20% za. no to uznałem że są. Po mnie pod prysznic poszła ona.. po chwili wychodzi i pretensjonalnym tonem woła mnie, że znowu gacie na podłodze zostawiłem. ja mówię, że nie możliwe i na 1000% były w miednicy.. i idę na pewniaka, patrze na miednice nie ma gaci.. odusuwam miednice.. gacie za miednicą...
no i co byś sobie pomyślał? tylko pewien błąd zrobiła. bo skoro bym nie trafił i spadły za miednice, to w jaki sposób były miednicą dociśnięte do ściany? w taki sposób że wywalasz je z miednicy na ziemie i dosuwasz miednicą do ściany. ale mimo wszytko znowu kolejna cegiełka wątpliwości, bo nie myślisz tak jak taka osoba, że ktoś mógłby coś takiego specjalnie zrobić. Nie bierzesz pod uwagę takiej ewentualności w ogóle. to tylko jeden z przykładów w jaki sposób takie osoby podkopują twoją pewność siebie. później nie ufasz sobie i polegasz tylko na ich zdaniu.

#psychologia #toksycznezwiazki #zwiazki #npd
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak wróciliśmy balkon był otwarty i zrobiła mi awanturę. zaczęła drzeć się dosłownie, monolog w zasadzie. ja sobie usiadłem na kanapie, ona tak podeszła stała nadamną i się darła,

@Maksymilian_Gaigerfrost: to że takie akcje to typowy modus operandi różowych to już nie ma co potwarzać, ale druga strona medalu to że faceci sami dają sobie srać do ryja. różowa się darła, a ty siedziałeś na utkanej jak mały chłopiec co
  • Odpowiedz
@czescmampytanie: Jak najbardziej tak, no to po to założyłem ten temat i podałem dwa przykłady skupiające się akurat na gaslightingu z tysięcy dlaczego człowiek się staje niczym 7 letnie dziecko które nie może funkcjonować bez rodzica.
Przestajesz istnieć i dosłownie jesteś jak dziecko nie masz żadnych mechanizmów obronnych nie masz własnego zdania, nie ufasz już sobie. kompletne nic. jak jest zła to wali Ci się świat, jak jest szczesliwa to
  • Odpowiedz