Wpis z mikrobloga

@Bakerovsky: lecze się na niedoczynność tarczycy od lat, na szczęście nie mam hashimoto, po prostu za mało hormonu produkuje. Nic strasznego

Zdrowy poziom tsh to poniżej 2.5, obecną norma jest krytykowana przez endokrynologow. Ale jakoś tego nie zmieniają.

Możesz iść do lekarza po skierowanie na badania, albo sam zrobić badanie prywatnie, zestaw tarczycowy
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: ja mam zdrowa dietę, sen i sportowy styl życia. Niestety nie wpływa to na tarczyce do tego stopnia żeby produkowała wystarczająco hormonu i będę brał raczej do końca życia.
Możesz kombinować i badać tsh co np 4tygodnie, jednak brak tego hormonu negatywnie wpływa na organizm.

Tak w skrócie w załączniku z chatgpt, więcej możesz się dopytać.
Negatywne skutki jakie miałem przed leczeniem to niechęć do działania, ciągle zmęczenie i senność, mgła umysłowa.
azurri - @Bakerovsky: ja mam zdrowa dietę, sen i sportowy styl życia. Niestety nie wp...

źródło: 1000002097

Pobierz
  • Odpowiedz
@DeringeR: nie, nie mam żadnych stanów zapalnych. Mam za małą tarczyce do swojej masy ciała, stąd niedobór hormonu. Tak jak ludzie rodzą się z większymi/mniejszymi nosami, uszami itd ja urodziłem się z nieco za małą tarczycą która nie wyrabia. Skutki niedoboru zacząłem odczuwac gdzieś w wieku 17-18lat, wcześniej było ok. Biorę obecnie 125ug hormonu dziennie i nie ma problemu.
  • Odpowiedz