Wpis z mikrobloga

Typowy wykopek to taki pseudointelektualista od którego silenia sie na poze mądrali aż bierze na wymioty.
Żeby nie było, ja nie przeceniam czyichś sprawności intelektualnych, uważam że człowiek to znacznie więcej niż rozum zdolny do logicznych wywodów, poza tym wiem, że ludzie wbrew temu co mówią, najrzadziej kierują sie rozumem, bo na ogół jest on tylko narzędziem do wyrażania różnych, mniej lub bardziej skrytych namiętności. Tylko właśnie, że Ci silący sie na poze mądrali, omnibusa, wykopowi eksperci prawie zawsze wysuwają pretensje do całego świata, o bycie takimi, jakimi oni sami nie potrafią być, wbrew temu co sie im wydaje.

#filozofia
C.....5 - Typowy wykopek to taki pseudointelektualista od którego silenia sie na poze...

źródło: 675dbaa6d491289af7d1cc8534c5b3a9dc487a342c13aba670e75a152565dbf6

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@CT-5555: Miałem wczoraj dyskusję, w której dementowałem informację nieprawdziwą. Zero emocji, czy ocen moralnych - tylko fakty. Oczywiście minusy i polemika, że nie mam racji, a argumenty czysto emocjonalne, bo wykopkom nie podobała się postawa moralna, którą ja miałem gdzieś.
  • Odpowiedz
@Altar: emocje to nic złego, ale wypieranie sie ich i emanowanie wyższością już tak. No ale brak emocji, chłodny intelektualny osąd też jest światu potrzebny i sądze że wypełniasz ważną nisze.
  • Odpowiedz
  • 0
@CT-5555: Emocje to dobra rzecz, uwielbiam je. Mogę na przykład powiedzieć, że nienawidzę kłamstwa i dlatego postanowiłem je obalić chłodnymi faktami. Negowanie tych faktów przy pomocy emocji jest już złe.
  • Odpowiedz
@Altar: faktów tak, ale czyichś nieuświadomionych emocji np. złości już nie, można tutaj starać sie emocjonalnymi gestami załagodzić sytuacje i jest to rozumne podejście.
  • Odpowiedz
  • 0
@szampan: Może być, ale nie w tym wypadku, ponieważ zająłem się wyłącznie zdementowaniem kłamstwa. Jeśli chcieć włączyć tam postawę moralną, to dotyczyłaby wyłącznie zaistnienia samego kłamstwa, moralnie nagannego.
  • Odpowiedz