Aktywne Wpisy

RobolChuop +3
Witam. Czy taka bieżnia będzie dobra czy za wolna dla 7-latka który ma za mało ruchu? Syn ma kiepskie wyniki w biegach na czas, jestem ciekaw czy trening na tym by mu pomógł.
https://allegro.pl/oferta/bieznia-elektryczna-domowa-treningowa-pod-lozko-walkingpad-aero-trex-sport-15365406559
#sport #dzieci #rodzicielstwo #fitness
https://allegro.pl/oferta/bieznia-elektryczna-domowa-treningowa-pod-lozko-walkingpad-aero-trex-sport-15365406559
#sport #dzieci #rodzicielstwo #fitness
luke-mat +57

Jestem zachwycony tym jak ten kanał poszerzył moją wiedzę o tym jak wyglądała II wojna światowa. Powoli człowiek sobie uświadamia, że połowa rzeczy, która funkcjonuje w popkulturze to zwykłe mity i pewnie za 50 lat kiedy ludzie będą już tylko opierali się na takich mitach, mało kogo będą interesować fakty, począwszy od tego jakim złomem była Pantera a kończąc na tym, że Niemcy mieli jakiekolwiek szanse w tej wojnie.
No i na podstawie tego dość "świeżego" wydarzenia i to dość dobrze opisanego, można sobie też uzmysłowić jak cała historia świata musi być przekręcona i większość rzeczy poznajemy tak jak ktoś chciał żebyśmy poznali a nie jak było w rzeczywistości.
#historia #iiwojnaswiatowa
A teraz wyobraz sobie, ze trafiasz na ten kanał po skończonej edukacji w Rosji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zdecydowanie w shermanie, bo miałbym w nim paliwo i wsparcie powietrzne xD
1. Pantera to była złomem dosłownie, bo miała źle zaprojektowany układ jezdny, który cały czas się psuł i nawet po poprawkach sprawiał potężne problemy.
2. Pantera miała dobre wyspecjalizowane działo przeciwpancerne co czyniło z niej mega nieudanym czołgiem średnim. Czołg średni ma być czołgiem wielozadaniowym a nie
Pantera to nie żaden złom, tylko jeden z najlepszych czołgów średnich II wojny światowej. Tak, pierwsze wersje miały problemy z układem jezdnym, ale to było wczesne stadium produkcji i Niemcy szybko je wyeliminowali, poprawiając niezawodność. Żaden czołg w tamtych czasach nie był pozbawiony dziecięcych chorób, a Pantera wyszła z tego obronną ręką, stając się maszyną wytrzymałą i efektywną w boju.
Co do działa: to właśnie potężna i precyzyjna armata czyniła
@Pioter_Polanski:
Przeciez piszesz kompletnie wymyślone rzeczy. Pantery do końca wojny były czołgami awaryjnymi, które sprawdzały się w miare ok jedynie na froncie zachodnym gdzie były dobre drogi itd. Pantera do końca wojny miała awaryjny i cięzki w naprawie układ
1 to mit który był obalany przez zachodnich historyków można w ich opracowaniach nawet poczytać o pojazdach z numerami seryjnymi które potrafili przejechać tysiące km
Problemami były przekładnie boczne ale generalnie każdy czołg ma wady
2 jak niby Pantera miałaby nie być czołgiem średnim jak doktrynalnie miała spełniać jego role a jej
Dlatego była złomem, bo nie robiła tego co miała robić.
Skoro
Sam kaliber działa i ładunek wybuchowy to nie wszystko bo liczą się też odłamki wtórne oraz wykonanie amunicji
Ale nawet zakładając że on ma jakieś znaczenie no to kaliber działa panter nie odbiegał od normy z tego okresu
Każdy silnik ma dławiona moc w czołgach więc nie wiem
Absolutne kłamstwo. Stug III albo Panzer IV były o wiele łatwiejsze w naprawie i mniej awaryjny niż
Akurat spalanie panzera 3 bywało bardzo różne w zależności od wersji
Generalnie to w przypadku gdy mosty nie wytrzymują teoretycznie wagi to jest parę opcji
Przede wszystkim saperzy mogą je wzmocnić co nie jest problemem ewentualnie czołg można też przewieźć
Właśnie dlatego tak bardzo chwalę ten podcast, bo opierają się o twarde dane zamiast po prostu sobie gadać.
Ty jedynie piszesz o tym w co chcesz wierzyć.
Ogólnie ja polecam zachodnie źródła informacji tylko nie prawackie
Możesz powiedzieć co konkretnie w panterze było skomplikowane do naprawy?
Niemcy stworzyli czolg średni który potencjałem bojowym dorównywał innym konstrukcjom po prostu xd
Mi się raczej wydaje, że jarasz się jak masa osób niemiecką armią i oceniasz wszystko zerojedynkowo.
Ja nie mam problemów np. z tym, żeby uznać legendę Tygrysa za prawdziwą, bo to była maszyna, która dobrze robiła to co miała robić jako czołg ciężki. Tak samo mam dobre zdanie o Panzer III czy IV oraz Stugach. Natomiast Pantery, Tygrys II to są czołgi, które na papierze wyglądały dobrze, wizualnie wyglądały świetnie
W czasie 2 wś dużo bardziej wolę brytyjską armię i uważam ja za najlepszą pod względem wyszkolenia
O ile tygrysa 2 nie mam zamiaru bronić bo to zły czołg no to pantere oczywiście że mogę bo ona nie była zła
Czesto sama psychoza i strach przed jakimś rodzajem broni już jest wystarczającym
Nie wiem czy się z tym zgodzę. Bo chyba w tym podcaście słyszałem np. wypowiedzi na temat tego jak zreformowano Finlandię zapewniając ludziom szkoły, publiczne usługi itd. przez co Finowie tak chętnie potem bronili tego kraju. Ale na 100% pewny nie
Co z krytyką jego książek i podcastów? W filmach które stawiają przeciwne tezy do poglądów baczyka również są przedstawiane statystyki np sprawności technicznej gdzie pantera nie wypada źle w porównaniu do np panzer 4
To daj link do tej krytyki zamiast rzucać same słowa.