Wpis z mikrobloga

https://www.youtube.com/@podcastwojennehistorie/videos

Jestem zachwycony tym jak ten kanał poszerzył moją wiedzę o tym jak wyglądała II wojna światowa. Powoli człowiek sobie uświadamia, że połowa rzeczy, która funkcjonuje w popkulturze to zwykłe mity i pewnie za 50 lat kiedy ludzie będą już tylko opierali się na takich mitach, mało kogo będą interesować fakty, począwszy od tego jakim złomem była Pantera a kończąc na tym, że Niemcy mieli jakiekolwiek szanse w tej wojnie.

No i na podstawie tego dość "świeżego" wydarzenia i to dość dobrze opisanego, można sobie też uzmysłowić jak cała historia świata musi być przekręcona i większość rzeczy poznajemy tak jak ktoś chciał żebyśmy poznali a nie jak było w rzeczywistości.

#historia #iiwojnaswiatowa
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FireDash: nie karm trolla - szkoda czasu :) sam pisze ze na zachodzie mówią inaczej, a nie podaje gdzie. To że ktoś kogoś nie czyta to nie dyskredytuje nieczytanego, argument z d. Ale nawet zakładając, że jest jakaś literatura zachodnia i jest w kontrze do Bączyka - spoko, jest dyskusja naukowa, oparcie na źródłach, ich krytyka itp. Ale to wszystko na nic bo jakiś potężny wykopek którego każdy zna wie
  • Odpowiedz
Obczaj sobie ich twitterka - gościu ma niestety nieco zrytą banię i dziwne proniemieckie odchyły i cechuje go realizm polityczny rodem z Johna Mearsheimera. Można posłuchać, należy być jednak ostrożnym.
  • Odpowiedz
@FireDash słucham czasami w drodze do pracy. Koledzy wyżej słusznie zauważyli, że nie powinno się traktować tego podcastu jako prawdy objawionej. Przede wszystkim dlatego, że autorzy prawie w ogóle nie podają źródeł, na których bazują.

Jak dla mnie, ogólnie jest OK - oczekuję luźnego materiału popularnonaukowego, a nie naukowego i ten podcast to dostarcza. Mimo wszystko, jakbym chciał z kimś toczyć dyskusję o zagadnieniach dot. ii wś, to w życiu bym
  • Odpowiedz
  • 0
@michelney:

jako prawdy objawionej

Ja po prostu nie lubię jak ktoś krytykuje a sam niczym nie popiera swojej krytyki. Wspomniano w komentarzach o jakimś filmiku na temat np. pantery i odszukałem go sobie i faktycznie jest tam polemika odnośnie filmiku z panterą. Obejrzałem, jest kilka ciekawych informacji i wniosków i fajnie.
I coś takiego jest spoko, ja lubię te tematy, więc jestem w stanie poświęcić czasami swoje kilkanaście minut na odłuchanie takiego
  • Odpowiedz
@FireDash: dobrze mówisz, pantera była giga gównem w tamtych czasach. Jakby klepali pz iv i stugi to by wyszli na tym o wiele lepiej. Nie słuchaj tych lamusów co walą gruchę do jakichś kotów.
Pantery były tak cudowne że po wojnie wszystkie poszły do huty, bo nikt tego gówna nie chciał później używać.
  • Odpowiedz