Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Warto zainteresować się tematem inwestowania w nieruchomości w innych krajach? Bo często słyszę wśród starszych znajomych rozmowy jakie tam sobie domy, działki i apartamenty wykupili w innych krajach i ile to zyskało na wartości przez kilka lat. Słyszałem o takich co 15 lat temu kupowali w Chorwacji i Bułgarii, a teraz to majątek jest warte, kilkaset procent więcej + oczywiście jak ktoś chce to zarabia bo jest wynajmowane. Parę lat temu była moda na inwestycje w Albanii. A teraz słyszę o Egipcie i Omanie. Oczywiście na przestrzeni lat słyszałem też o innych krajach jak Rumunia, Macedonia, Turcja czy nawet Tajlandia. Jak się pojawi jakiś kraj to często podobno w rok skok cen jest o 100%, trzeba obserwować rynki i jak się robi moda to wchodzić.
Ma ktoś widzę na tem temat? Co warto śledzić? Jak wyglądają takie inwestycje z waszej perspektywy. Co z barierą językową, kulturową, sprawami urzędowymi? Są jakieś firmy co robią wszystko za ciebie, od zakupu po późniejszy wynajem? Na co uważać.
Poznam każdą historie. Lubię podróżować, ale raczej kraje do których się wybieram to nie ten poziom, a w takich rozwijających się może być fajnie. Trochę zazdro jak słyszę, że ktoś ma jakieś apartamenty w kilku krajach i nawet mu się wynajmować tego nie chce, a zawsze na wakacje wyjechać może, a cena i tak i tak rośnie. Kasę mam, spokojnie.
#inwestycje #nieruchomosci #pieniadze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: tak, wbij na szkoelnia midla/cala/orzechowskiego, fachowe przygotowanie dostaniesz. ja to poszedlem na wszystkie, zeby poznac rozne metody kupowania tanio, a sprzedawnia drogo.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Interesowałem się condo w Hiszpanii to szybko dostałem zimny kubeł wody na głowę - przypomniałem sobie doświadczenia z polskimi pośrednikami i na samą myśl, że polski pośrednik miałby prowadzić moją transakcje w języku którego nie rozumiem to sobie odpuściłem xD

Znajomi bliżsi i dalsi jak kupowali nieruchy zagranicą to raczej pomieszkiwali w danym państwie na przykład miesiąc albo dwa w roku i znali kulturę/język, mieli znajomych na miejscu, a
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tam gdzie mamy relatywnie blisko i nie jest to kraj 3 świata dasz x razy więcej za taką nieruchomość niż w PL. Jak słyszę o jakiejś Gruzji, Egipcie, Omanie to nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby setki tysięcy/miliony inwestować w takie rynki. Gruzja równie dobrze zaraz być Ruska i wcale by mnie to nie zdziwiło. Co z tego że nieruchy za granicą przez ostatnie lata zdrożały kilkaset
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nigdy nie rozumiem kupowania nieruchomości poza krajem w którym mieszkam. Nie dość że wszystko trzeba dopilnować żeby taką transakcję załatwić i znać obce prawo to jeszcze potem jesteś uwiązany do takiego miejsca. Nie ma Cię pół roku i jest syf i trzeba posprzątać. Jak się coś stanie w mieszkaniu to powodzenia. Wiadomo że można od tego mieć ludzi ale to kosztuje. A jak nie mam takiej kuli u nogi to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @katopa: Brzmi scamersko. Tych dwóch pierwszych nie znalazłem, a orzechowski to jakaś flipperka. Ja nie o to pytam. W polsce mam kilka mieszkań pod wynajem i wszystko z nimi ok. Po prostu szukam dywersyfikacji i chciałbym zainteresować się rynkami zagranicznym i coś mieć. Nawet nie pod zarobek typowo ale aby traktować to jako obiekt letniskowy dla siebie. No i mieć w portfelu takie coś co
  • Odpowiedz