Wpis z mikrobloga

@badreligion66 bez niego też by mogło to wszystko co napisałeś zaistnieć (oprócz religii w szkołach publicznych). Mieszkam we Francji i księży kapelanów możesz spotkać w wojsku, w więzieniu czy szpitalach. Są również w policji i straży pożarnej, ale na zasadzie „towarzyszenia duchowego”. Nie mówiąc już o dotacjach do niektórych kościół (te które należą do merostwa są niemalże w 100% na utrzymaniu gminy). Reasumując z konkordatu wprost nie wynika, że należy finansować
  • Odpowiedz
@SzycheU: To jest kraj, który rozpasanym klechom i papiestwu postawił się w 1420 roku i twardo dawał im odpór w powstaniu, gdy my klęczymy grzecznie przed nimi od 1000 lat.
  • Odpowiedz
bez niego też by mogło to wszystko co napisałeś zaistnieć

@meres: tym, że z konkordatem pewne rzeczy być muszą. Generalnie uprzywilejowuje mocno jeden z kościołów z samego tego faktu mam z tym problem.

te które należą do merostwa są niemalże w 100% na utrzymaniu gminy

@meres: No widzisz, a panstwo polskie lozy na te, ktore nie sa w jej rekach. Nie mowiac juz o pensjach dla duchowienstwa (katecheci,
  • Odpowiedz
@matti-nn: @Templar Z tej całej listy to finansowanie katolickich uczelni jest wynikiem konkordatu. Bo zarówno wyznawcy innych konfesji mają religie finansowaną przez państwo ( Podlasie- prawosławni, Śląsk Cieszyński- luteranie) jak i są kapelani innych wyznań. Zresztą o ile wyjście religii ze szkół do salek parafialnych rozumiem i nawet popieram to nie wyobrażam sobie pozbawienie żołnierzy w czasie wojny opieki duchowej. Finansowanie zabytków też nie powinno podlegać dyskusji bo często
  • Odpowiedz
to nie wyobrażam sobie pozbawienie żołnierzy w czasie wojny opieki duchowej.

@Zydomasoneria: ok w tym punkcie mogę przyznać rację. Choc można to zrobić bez konkordatu (patrz: Francja).
  • Odpowiedz
@matti-nn: To fakt. Ogólnie pytanie czy konkordat ma sens w laicyzujacym się społeczeństwie jest dość zasadne. A odnośnie Francji to bodajże w 1905 weszła ustawa wprowadzona przez antyklerykałów, że wszystkie kościoły przechodzą na państwo i jakiś czas temu czytałem, że te państwowe kościoły są w lepszym stanie niż te wybudowane po 1905, które należą do KK. Teraz sprawdzają czy dobry rok podałem to na szybko wyczytałem, że księża otrzymują 950€
  • Odpowiedz