Wpis z mikrobloga

Hottake: Google teraz to jak Meta w 2022.

Mamy jednoczesne połączenie dwóch elementów:

1. Nikt tych akcji nie chce. Inwestorzy sieją panikę, panuje bardzo negatywny sentyment, inwestorzy sa przekonani o końcu dynamicznego rozwoju i spisują spółkę na straty

2. Spółka jako taka dynamicznie się rozwija. Ma przyszłościowe projekty, zwiększa przychody i zyski, inwestuje w siebie.

To oczywiście skrót i uproszczenie, ale widzę duże podobieństwa. Ja zaliczam się do GOOGL bulls.

#gielda
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wincyjpracydoobra: jako adwokat diabła żeby nie było bez żadnego konkretu to uczciwe zarzuty są dwa: regulacje (google to chłopiec do bicia jak tylko się powie słowo monopol),
Forward P/E zakładając najgorsze czyli że spadną dochody z reklam jest ciężki do utrzymania. Obecne 18 zakłada jednak jakiś tam wzrost zysków w przyszłości.
  • Odpowiedz
@Wincyjpracydoobra zwykła bardzo zdrowa rynkowa reakcja. Pojawiają się uzasadnione obawy o utratę zysków z głównej działalności więc co niektórzy wychodzą nie widząc co mogłoby te lukę wypełnić. To trochę tak jakbyś się dziwił że czemu ludzie uciekają z plaży gdy widzą ciemne chmury a nie ma parasola i zakładasz że już nigdy na tę plażę nie wrócą. Gdy tylko wyjdzie słońce to wrócą.
  • Odpowiedz
@olcayn: ja właściwie nie rozumiem czemu google miałoby spaść xD firma z ogromnym kapitałem finansowym jak i ludzkim. AI zastąpi google? Bitch please, wyszukiwarki AI bez informacji z google nie istnieją więc wystarczy, że zaczną kombinować jak zablokować boty wyszukujące i zaraz połowa EjAj firm zacznie przychodzić z czekami

Wydaje mi się, że z big techów mają najniższe c/z dodatkowo. Poza tym e-commerce praktycznie w całości jest na uzależniony od
  • Odpowiedz
@olcayn: jedna taxówka waymo generuje 72k usd przychodu rocznie. To przyszłość, mają deala z uberem. Chmura - tutaj też się fajnie skalują. No i ogólnie to stoi na wielu nogach, youtube, search, usługi dla firm itd. Więc ja wziąłem już kilkadziesiąt akcji, czekam aż spadnie o 3% i dodaje kolejny pakiet
  • Odpowiedz
@dzony77 niby czemu wyszukiwarki AI bez informacji z Google nie istnieją? Nie da się nic wyszukiwać bez Google? Nie ma innych wyszukiwarek we wszechświecie? AI wg Ciebie w ogóle potrzebuje do życia wyszukiwarki?
  • Odpowiedz
@olcayn na razie cwaniakujemy bo spadło 25%, sztuka jest trzymac i kupic takie akcje w momencie gdy jest totalna panika i jest -70% i wszyscy piszą ze to koniec ( ͡° ͜ʖ ͡°) akcja z metą była p------j
  • Odpowiedz
@dzony77: mylisz dane w internecie i przegladarke internetu. Google jako taki nie 'posiada' tych wszystkich stron internetowych, nie musi 'wpuszczac AI na internety ' , AI nie musi przeszukiwać internetu korzystając z przeglądarki Google xD jak juz cos to google posiada youtube i ogromna ilosc danych o użytkownikach i tu bym szukal tej przewagi
  • Odpowiedz