Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
w ogloszeniach wynajmu kawalerek, opis czynszu opłat dotyczy zazwyczaj za jedną, czy dwie osoby?
#mieszkania #wynajem #studbaza #bydgoszcz

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jak najmowałem mieszkania to czynsz był zawsze ustalony z góry, niezależnie od tego, ile osób mieszka.
Jedynie opłaty dodatkowe byłe zmienne, rozliczane według zużycia, na podstawie rachunków, które przychodzą do właściciela. Ofc, więcej osób = większe zużycie.
  • Odpowiedz
Jak najmowałem mieszkania to czynsz był zawsze ustalony z góry, niezależnie od tego, ile osób mieszka.

@Eillis: nie masz na myśli odstępnego? obecnie w ogłoszeniach często jest odstępne (np 2k dla właściciela) + czynsz (np 500zł do wspólnoty/spółdzielni)
(i do tego rachunki oczywiście są osobno płatne wg zużycia/rachunków)
  • Odpowiedz
@maur: Nie. Pierwsze słyszę w ogóle o odstępnym. Zazwyczaj był okres wypowiedzenia umowy i tyle.
Z opłat był tylko narzucony z góry czynsz (niezależny od ilości osób) + rachunki.

Jbc, to ostatni raz mieszkanie wynajmowałem jakoś 2 lata temu. Też w Bydgoszczy.

Przy okazji radzę też uważać na pośredników, bo to czasami węże straszne. Próbują wycisnąć koszt pośrednictwa od najemcy. (Właściciel powinien im płacić, bo to on zleca usługę.)
  • Odpowiedz
@Eillis: no tak. w ogóle długo było że była jedna cena (kasa dla właściciela i on sobie opłaca czynsz) + rachunki

a teraz - pierwszy z brzegu przykład https://www.olx.pl/d/oferta/2-pokoje-od-zaraz-bez-posrednikow-pets-friendly-CID3-ID15xQkg.html
3300 dla właściciela + 550 czynszu do spółdzielni/wspólnoty + rachunki
czynsze potrafią się mocno róznić więc teraz szukanie mieszkania upierdliwe bo na liście wyszukiwania masz odstępne i musisz wejsć w szczegóły by zobaczyć ile jeszcze czynszu
  • Odpowiedz
@maur: Oferta wygląda tak jak zawsze szukałem: czynsz + opaty administracyjne+media.
Wspomniany jest jakiś "depozyt zabezpieczający". Ale domyślam się, że chodzi o kaucję, zwracaną po zakończeniu umowy. (Choć jbc to formalnie w umowie powinno to być nazwane wprost "kaucją".)

W temacie tego odstępnego to zawsze jak szukałem też były oferty na różny okres. Czasem np. na rok, czasem bezterminowo.
Jak bezterminowo to musiał być podany okres wypowiedzenia (zazwyczaj 1-3 miesiące),
  • Odpowiedz