Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aei9077 już w niektorych sondażach Biejat pokonuje Hołownię, to mogą być pierwsze od lat wybory prezydenckie, gdzie lewicowi kandydaci (Biejat, Zandberg, Senyszyn) będą mieli łącznie dwucyfrowy wynik.
  • Odpowiedz
@aei9077: ten 2 punkt nawet ciekawy. Ma swoje plusy i minusy ale wart rozważenia. Odwrócona hipoteka ale dla państwa. Bo i tak taka osoba potem by przez "flipperów" trafiła do DPS z kosztem miasta/państwa więc na jedno wychodzi. A przynajmniej mieszkanie będzie dostępne dla ludzi a nie sprywatyzowane za darmoszkę.
  • Odpowiedz
@aei9077: no i macie ta rozsadna lewice w calej okazalosci :)

PO CO gmina ma kupowac od kogos mieszkanie, skoro wg prawa jesli nie masz spadkobiercow - to wlasnie gmina przejmuje lokal.

Pytanie jaki lokal, prywatny? Panstwo ma skupowac mieszkania?.... niech przestanie sprzedawac za poldarmo - to wystarczy. I to mam rozumiec mieszkanie prywatne - bo gminne to to w ogole ;)

A te mieszknia w wyludniajacej sie Polsce powiatowej
  • Odpowiedz
  • 1
no i macie ta rozsadna lewice w calej okazalosci :)

PO CO gmina ma kupowac od kogos mieszkanie, skoro wg prawa jesli nie masz spadkobiercow - to wlasnie gmina przejmuje lokal.

Pytanie jaki lokal, prywatny? Panstwo ma skupowac mieszkania?.... niech przestanie sprzedawac za poldarmo - to wystarczy. I to mam rozumiec mieszkanie prywatne - bo gminne to to w ogole ;)

A
  • Odpowiedz
@aei9077: a to za co chcesz to mieszkania skupowac?.... za uscisk dloni? Jak masz na to wydac X mld, to czemu nie od razu budowac?... No chyba ze te mieszkania skupimy np. po 1k/m2.... no ale to nawrocki lepiej placil....
  • Odpowiedz
A przynajmniej mieszkanie będzie dostępne dla ludzi a nie sprywatyzowane za darmoszkę.

..... tak panstwo najpierw rozdalo mieszkania, a potem ma je ODKUPIC od osoby, ktore dostala ja darmo, ale juz po cenie rynkowej...

juz nie mowiac, ze wg prawa to mieszkanie i tak wraca do gminy....

@acpiorundc:
  • Odpowiedz
..... tak panstwo najpierw rozdalo mieszkania, a potem ma je ODKUPIC od osoby, ktore dostala ja darmo, ale juz po cenie rynkowej...

@del855: to też jest dobry argument. Bo z 2 strony po co np. miasto ma kupić stare mieszkanie już wybudowane za np. 500k gdy może samo wybudować nowe na swojej działce dalej. Być może tu
  • Odpowiedz
skoro wg prawa jesli nie masz spadkobiercow - to wlasnie gmina przejmuje lokal.

@del855: bo zamiast gminy za 50% lub za darmo, przejmie je fliperuch za 10%, a gmina dopłaci do tego 90%
  • Odpowiedz

@del855: Założyłem, że w punkcie 1 chodzi o rozwiązania komunalne, w drugim o własnościowe - odwrócona hipoteka, tylko z kasy podatnika, by pozyskać mieszkanie jako przyszłe komunalne.

Komunalnych przecież nie da się kupić od kogoś,
  • Odpowiedz
@acpiorundc: Należy wprowadzić państwową odwróconą hipotekę: emeryt dostaje comiesięczne dodatkowe świadczenie (nawet kilka tysięcy zł), a po jego śmierci mieszkanie trafia do zasobu społecznego jako mieszkanie na tani wynajem.

Świadczenie w wysokości aktuarialnie uczciwej zgodnie z bieżącą wyceną nieruchomości przez rzeczoznawcę.
  • Odpowiedz
bo zamiast gminy za 50% lub za darmo, przejmie je fliperuch za 10%, a gmina dopłaci do tego 90%

samochody od emerytow tez ma skupowac? bo ktos ich moze oszukac?.... jesli mieszkanie zostaly sprywatyzowane - to jest po zawodach....

@Leniek:
  • Odpowiedz
Założyłem, że w punkcie 1 chodzi o rozwiązania komunalne, w drugim o własnościowe - odwrócona hipoteka, tylko z kasy podatnika, by pozyskać mieszkanie jako przyszłe komunalne.

to to jest BEZSENSU, bo sam dobrze wiesz, ze TBS wybuduejsz ZNACZNIE taniej, niz skupisz mieszkanie z rynku....

@Yuri_Yslin:
  • Odpowiedz
esli mieszkanie zostaly sprywatyzowane - to jest po zawodach....

@del855: nope, czemu nie zrobić panstwowej odwróconej hipoteki?
Chociaz faktycznie w przypadku komunałek, to juz po ptokach 90% poszło w piach, no ale nie każdy emeryt mieszka w komunałce, a wykup komunałki nie powinien byc na takich warunkach możliwy

Gmina pozyskuje metraże z rynku wtórnego łatwiej i taniej niz budowanie nowych unitów, tym bardzij że cała infrastruktura juz istnieje dookoła
  • Odpowiedz
@acpiorundc: ten 2 punkt mocno niebezpieczny moim zdaniem. Potencjalnie oszuści mogą probować dobrać się do tych 50%, które państwo wypłaca od razu. Musiałoby to być dobrze zabezpieczone.
  • Odpowiedz
Ciekawe. Ciekawe czy działałoby na domy.

Mieszkam w dużym domu z żoną. Nie mamy spadkobierców. Majątek przejmie albo jakaś daleka rodzina lub gmina.
Mamy pomysł na starość albo odwrócona hipoteka, albo sprzedać wszystko i dopłacać do domu spokojnej starości (chociaż emerytura powinna wystarczyć na dobry dom).
Ale rozwiązanie z BGK by było dla nas interesujące. Szczególnie że mógłbym dalej mieszkać w swoim domu, a kasę mógłbym przeznaczyć na opiekę senioralną
  • Odpowiedz