Wpis z mikrobloga

Pytanie do osób, które jeżdżą na #chorwacja bardziej z zachodniej polski przez Czechy/Austrię/Słowenię zamiast Słowację/Węgry. Czy da się jakoś sensownie bez nadrabiania drogi szczególnie czasowo ominąć 65km odcinek autostrady Słowenii, gdzie winieta kosztuje 32 euro?
Patrzyłem coś przez google maps, ale raczej kręte drogi o ponad godzinę/półtorej dłużej...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@magicznyfred: którą trasą? Wiedeń -> Letenye i potem na Zagrzeb zamiast przez Maribor? około 40 minut różnicy wg. google maps, winieta trochę tańsza hm
A sorry widzę, że przez Słowację wtedy, odpada xd najgorszy kraj do jazdy.
  • Odpowiedz
@kokos24: jak na południe Chorwacji, to ja z Dolnego Śląska jadę przez Czechy i Słowację omijając tym samym Wiedeń jego okolice gdzie wiecznie się stoi w korkach lub pełza o poranku. Jeśli jesteś w stanie pojechać o takiej porze by przeskoczyć Wiedeń poza godzinami szczytu to ok. Pamiętaj by czasy podróży na google sprawdzać w godzinach, w których planujesz jechać.

Brno - Bratysława - rajka i tutaj m86 w kierunku
  • Odpowiedz
@kokos24: Google maps Ci nie pokaże tej trasy, ale trzeba zjechać zjazdem za Leibnitz, jechać na przejście w AUT/SLO w Mureck, a dalej wybierz sobie trasę bez autostrady w Słowenii, ja jadę na Lenart, Ptuj i do przejścia SLO/CRO w Cvetlin. Do sprawdzenia na stronie MSZ czy przejście jest czynne dla ruchu turystycznego. Rok temu oficjalnie nie było czyne, nieoficjalnie przejazd bez problemu. Nadkładasz 1h-2h vs autostrada, wybierz czy wolisz
  • Odpowiedz
@kokos24: Kiedyś jadąc do Cro omijałem płatne drogi w Słowenii przez Bad Radkersburg i Ormoż. Nigdy więcej tego nie zrobię. Wolę zapłacić za autostradę i przejechać bezproblemowo w pełnym komforcie ten odcinek niż kręcić lokalnymi drogami.
  • Odpowiedz
@kokos24 nie warto, robiłem to 2-3 razy dla sportu i o ile nie chcesz sobie popatrzeć na widoczki czy coś pozwiedzać to kupuj winietę, przejedź i zapomnij. Masz 10h jazdy samochodem, nie warto się męczyć niepotrzebnie po wioskach jadąc na urlop, te pieniądze nie są tego warte.
  • Odpowiedz