Wpis z mikrobloga

@Xvenowski problem z Twoim pytaniem polega na tym, że hipotetyczne posiadanie dużej ilości pieniędzy nie obciąża Twoich rodziców finansowo i pozwala na usamodzielnienie się. Więc można odpowiedzieć na Twoje pytanie twierdząco, ale to nie jest jednoznaczne z usprawiedliwieniem neetowania.
  • Odpowiedz
@nikt_t4ki: zastanawia mnie jaki mechanizm w mózgu odpowiada za to, że rodzice nie sprzedają kopa w dupe takiemu pasożytówi po ukończeniu przez niego edukacji. Robią krzywdę sobie i jemu.
  • Odpowiedz
@Xvenowski: imo to jest zupełnie inna sytuacja. Mając tyle pieniędzy ze wystarczy Ci do końca życia możesz dużo: podróżować po świecie i prowadzić kanał podróżniczy na yt, otworzyć biznes bez stresu i nawet do niego dokładać, zaangażować się w fundację itp. To wszystko daje Ci jakąś motywację do życia i kontaktu z innymi ludźmi. W pewnym sensie jest to praca do wykonania, chociaż nie kojarzy się z kołchozem.

Natomiast neet
  • Odpowiedz
@Xvenowski: problem w tym, że to wasze neetowanie to totalna alienacja, odcinanie się od ludzi i siedzenie przed komputerem. Ktoś kto na kasę i wolny czas spędza go na trochę ciekawszych zajęciach niż wrzucanie wpisów na mirko.
  • Odpowiedz
@Xvenowski pieniądze są środkiem do tego, żeby móc robić to, co się chce w życiu.

Ja w życiu miałem krótsze okresy robienia niczego i jakoś nie chcę do tego wracać.
  • Odpowiedz