Wpis z mikrobloga

#play #upc
Jestem abonentem UPC (obecnie, hatfu, play) odkąd ten dostawca istnieje (wcześniej Chello). Pod względem jakości łącza UPC to zawsze był nadinternet. Jedyny dostawca, który był w stanie zrównać się pingami i stabilnością z Gdańskim Limesem z NASK. Przez te wszystkie lata nie miałem praktycznie żadnych problemów z winy UPC, poza kilkoma chwilowymi przerwami w dostawie neta, które występowały średnio raz na 3 lata. Jak tylko coś się działo, to utrzymaniowcy sprawnie ogarniali i przełączali ruch, żeby u klienta był jak najmniejszy impact. Niestety odkąd ten p--------y Play - firma P4, która niszczy wszystko czego się dotknie - przejęła UPC, to jest awaria za awarią, a stabilność tego łącza to jest jakiś p--------y żart. Pierwszy raz w życiu, z uśmiechem na twarzy napiszę obszerne pismo do UOKiK, z załączeniem logów i wykresów z Pingplottera, ze wskazaniem na ich p--------e węzły aorta.net i całą resztę ich obsranej infrastruktury, której nie potrafią utrzymać, bo pewnie pozwalniali wszystkich ogarniętych ludzi z UPC, którzy się tym zajmowali i na ich miejsce zatrudnili randomowych ludzi z ulicy, którzy powiedzieli, że kiedyś konfigurowali router u kolegi i 4000 brutto na b2b im wystarczy. Jeśli ktoś by się chciał przyłączyć do skargi, lub chciałby dorzucić swoje materiały to zapraszam.
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dyskoteka Musisz zwrócić tez uwagę że P4 przejeło ogromną infrastrukture HFC która nie była NIGDY modernizowana, od początku powstania, był pewien okres w którym wymienili węzły DOCSIS, ale to dalej jest stara, infrastruktura która była budowana na kablach stalowych, nie miedzianych, światło jest tylko do węzłów , a potem to się rozchodzi konectrykami po kanalizacjach. Do budynków, podzielone na xx budynków. Druga sprawa ze przy węzłach docsis masz zapięte światło, takie
  • Odpowiedz
@dyskoteka: a zmieniałeś sprzęt na play? Ja mam już 6 rok UPC gigaboxa, wprawdzie rachunki wystawia mi teraz play, ale nic się nie zmieniło. Urządzenie to samo, prędkości te same, stabilność ta sama. Nie zauważyłem żadnych zmian na gorsze po zmianie brandu, ale też nic się u mnie nie zmieniło sprzętowo. Tak czy siak czekam aż doprowadzą do mnie jakieś FTTH i zmykam od razu, bo upload 40 mbps mnie
  • Odpowiedz
SLA to masz przy biznesie z gwarantowanym łączem który masz w umówie . I takie łącza są zapinane na aktywie. Nawet nie GPON , a tym bardziej HFC co masz aktualnie zapewne.

@kamikaze_: Możesz coś więcej napisać na ten temat? Mam "Gwarancja SLA 6h", a internet potrafił przerywać po kilkanaście razy dziennie. Nie sądzę, bym był podpięty pod jakieś bardziej priorytetowe łącza. Ostatnio jest na szczęście lepiej, więc w sumie
  • Odpowiedz