Wpis z mikrobloga

#programowanie #it #programista15k # #pracait #medycyna
Bycie konowałem to jest stan umysłu... oni naprawdę uważają że są ponad wszystkimi, niesamowicie bezczelni i zadufani w sobie ludzie z ego wyebanym w kosmos. Czaicie to, że na swoich portalach blokują dostęp do artykułów dla osób które nie są lekarzami? XD To w ogóle legalne jest?

Natomiast w IT jak w lesie, tutaj normą jest że programiści naganiają do branży ludzi z ulicy, za friko robią robią tutoriale pod pozorem "budowania marki osobistej" ZA DARMO, po godzinach pracy dzielą się branżową wiedzą z całą Polską.
Wyobrażacie sobie taką sytuację żeby lekarz na yt nagrywał filmiki jak za kulisami wygląda diagnozowanie pacjenta i że to łatwe jest i każdy bez szkoły się tego nauczy? Albo zachęcał do studiowania medycyny, bo w rok postawił sobie dom za wypisywanie recept, 250 zł za 10 min wizyty? No właśnie, a wieśniaki z IT tak robią.... XD
p0melo - #programowanie #it #programista15k # #pracait #medycyna
Bycie konowałem to j...

źródło: image

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p0melo: szczerze mówiąc np. ChatGPT jest dobry w kwestiach medycznych. Nie raz go pytałem o jakieś podpowiedzi diagnostyczne i był dużo skuteczniejszy niż np. 3 lekarzy który każdy mówił coś innego. Szczerze mówiąc pluje na większość tych konowałów i uważam, że studia medyczne powinny być płatne jeśli za darmo im się nie chce uczyć i wychodzą takie mimozy po tylu latach studiów.
  • Odpowiedz
@jenkel_zimmerman: też uważam że chat gpt jest lepszy od lekarza pierwszego kontaktu, ale tak czy siak trzeba do niego pójść i powtórzyć to co mówi tobie chat żeby podumał i wypisał skierowania a następnie przytulił 400 zł
  • Odpowiedz
@p0melo: lekarze to stare wygi w robieniu hajsu. Programiści to przy nich leszcze. Lekarze to jedna z najsilniejszych gildii jakie są, kasa się ma zgadzać i nie ma zmiłuj
  • Odpowiedz
Wyobrażacie sobie taką sytuację żeby lekarz na yt nagrywał filmiki jak za kulisami wygląda diagnozowanie pacjenta i że to łatwe jest i każdy bez szkoły się tego nauczy?

@p0melo: bo w IT takie rzeczy nagrywają miernoty które mają z tego lepszą kasę niż z faktycznego pracowania w branży. Tymczasem lekarz szanuje swój czas i żadne kursy reklamowane na Youtube nie będą stały nawet koło wypisywania recept w gabinecie.
  • Odpowiedz
@p0melo: Pewnie dlatego, że ludzie z IT zyskali tą wiedzę ZA DARMO mając otwarte tutoriale, stacki i całą resztę źródeł do nauki. Jesteście jak pies ogrodnika, sami dostaliście nieograniczony dostęp do wiedzy za darmo, ale jak się wyuczyliście to chcielibyście to samo zablokować innym, żeby was nie gryźli od spodu. U lekarzy natomiast nie ma łatwej i darmowej ścieżki, tu każdy przechodzi przez medycynę kupując dziesiątki drogich książek do nauki,
  • Odpowiedz
@muchatse: a kto powiedział że polegam na czacie przy leczeniu chorób? Po prostu szukam informacji, tak jak szukałbym w google. Pytam jakie badania zrobić, do jakiego lekarza od razu iść, zamiast latać po 10 razy do lekarza i niczego się nie dowiedzieć. Pluję na lekarzy bo nie mam z nimi dobrych doświadczeń. Poza tym, każde opinie są stronnicze, na tym polega opinia.
  • Odpowiedz
@muchatse: gościu, kilka przykładów:
1. poszedłem do ortopedy po wbiciu noża w palec. było to już 2 miesiące po zdarzeniu, bo stwierdziłem że coś jest nie tak że ciągle mnie boli. Wizyta trwała 30s. Diagnoza: "Niee, to będzie boleć, trzeba czekać". Mimo moich prób, nie dostałem zalecenia żeby zrobić nawet USG. Finalnie poszedłem do fizjo, który zrobił mi też USG. Diagnoza: Przecięte ścięgna.
2. Od stycznia do kwietnia bujałem się
  • Odpowiedz