Wpis z mikrobloga

Mirki pomocy. Mam panel solarny dokładnie ten https://sun.store/pl/product/phono-ps360m4-20-uh-full-black-1000v-11752
oraz epever mppt i podłączone do akumulatora LifePo4 200ah 12v. To wszystko na kamperze.

Problem polega na tym, że nawet przy akumulatorze rozładowanym do np 70% nigdy nie udało mi się wyciągnąć więcej niż 8A prądu ładowania akumulatora (mierzone na BMS czyli przy 14v ładowania). Wg logiki i ostatnio nawet przy wsparciu chata GPT wychodzi że przy idealnych warunkach powinienem osiągać około 30A. Wprowadziłem tez poprawkę na kąt padania słońca i straty na mppt.
Czego nie wziąlem pod uwagę / co może być nie tak? Co sprawdzić?
Sprawdziałem parametry na mppt - jest ustawiony poprawny akumulator, teoretycznie dobre napięcia. To samo na bms.

#solar #fotowoltaika #kamper #elektryka
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kusznier: to brzmi, jakby twój regulator nie był mppt tylko pwm.
Zmierz obejrzyj napięcie na wejściu (na PV) regulatora - czy spada do 14v pod obciążeniem?
  • Odpowiedz
Nastawy wygladaja ok.

Pomierz prad zwarcia Ic panelu. Mozesz uzyc zwyklego amperomierza jesli nie masz cegowego. Pomierz woltomierzem napiecie rozwartego panelu Uo przy samym panelu i na koncu kabli, przy we do MPPT.

Dla tego samego momentu zanotuj wartosci U, I dla wejscia z PV, dla wyjcia ładowarki i z BMS. Zanotuj tryb pracy i status lampek.

Jaki
  • Odpowiedz
  • 0
@C_________I_________: @hrumque @zibizz1 Ok, w końcu to rozgryzłem. To był problem spowodowany zbyt cienkimi przewodami. Użyłem starych, które działały dla małego panelu słonecznego, a nowy generował znacznie więcej mocy, potrzebował grubszych. Nawet przewody same w sobie nie były problemem, ale bezpiecznik na środku się nagrzewał z powodu sposobu, w jaki został zainstalowany.
Teraz zmieniłem na znacznie większe kable i wymieniłem całą instalację - uzyskuję pożądane 20+ amperów :)))
  • Odpowiedz
  • 0
@kusznier: co ciekawe wykryłem to tak że przetwornik mppt pokazywał o +1 volt więcej niż miały akumulatory i mierząc po kolei wszystko okazało się że na bezpiecznik jest gorący
  • Odpowiedz