Aktywne Wpisy

FreakingAwesome +24
Jakimi chorobami najczęściej straszono was w dzieciństwie? Ja zaczynam:
- astma
- wrzody żołądka
- astma
- wrzody żołądka

iErdo +191
Kto ostatni raz w robocie był przed świętami i tera nie może zasnąć bo r------ł sobie zegar biologiczny, są tacy na sali? xD

oraz epever mppt i podłączone do akumulatora LifePo4 200ah 12v. To wszystko na kamperze.
Problem polega na tym, że nawet przy akumulatorze rozładowanym do np 70% nigdy nie udało mi się wyciągnąć więcej niż 8A prądu ładowania akumulatora (mierzone na BMS czyli przy 14v ładowania). Wg logiki i ostatnio nawet przy wsparciu chata GPT wychodzi że przy idealnych warunkach powinienem osiągać około 30A. Wprowadziłem tez poprawkę na kąt padania słońca i straty na mppt.
Czego nie wziąlem pod uwagę / co może być nie tak? Co sprawdzić?
Sprawdziałem parametry na mppt - jest ustawiony poprawny akumulator, teoretycznie dobre napięcia. To samo na bms.
#solar #fotowoltaika #kamper #elektryka
8A nie wygląda źle. Jak masz miernik cęgowy ADC to zmierz prad zwarcia panelu i dla tych samych warunkow po podłączeniu do ładowarki.
źródło: panelPV
Pobierzźródło: H515ddcdf75b0414b80409a83dec2e666e
PobierzJaki jest status lampek? Jakie masz ustawienia dokładnie napiecia?
Zmierz obejrzyj napięcie na wejściu (na PV) regulatora - czy spada do 14v pod obciążeniem?
Parametr Wartość dla LiFePO₄
Boost Charging Voltage 14,3 V
Float Charging Voltage 13,8 V
Equalize Voltage 14,2 V
Over Voltage
Pomierz prad zwarcia Ic panelu. Mozesz uzyc zwyklego amperomierza jesli nie masz cegowego. Pomierz woltomierzem napiecie rozwartego panelu Uo przy samym panelu i na koncu kabli, przy we do MPPT.
Dla tego samego momentu zanotuj wartosci U, I dla wejscia z PV, dla wyjcia ładowarki i z BMS. Zanotuj tryb pracy i status lampek.
Jaki
Teraz zmieniłem na znacznie większe kable i wymieniłem całą instalację - uzyskuję pożądane 20+ amperów :)))