Aktywne Wpisy
sloniasek +304

Shyvana +14
Pytanie statystyczne.
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu

oraz epever mppt i podłączone do akumulatora LifePo4 200ah 12v. To wszystko na kamperze.
Problem polega na tym, że nawet przy akumulatorze rozładowanym do np 70% nigdy nie udało mi się wyciągnąć więcej niż 8A prądu ładowania akumulatora (mierzone na BMS czyli przy 14v ładowania). Wg logiki i ostatnio nawet przy wsparciu chata GPT wychodzi że przy idealnych warunkach powinienem osiągać około 30A. Wprowadziłem tez poprawkę na kąt padania słońca i straty na mppt.
Czego nie wziąlem pod uwagę / co może być nie tak? Co sprawdzić?
Sprawdziałem parametry na mppt - jest ustawiony poprawny akumulator, teoretycznie dobre napięcia. To samo na bms.
#solar #fotowoltaika #kamper #elektryka
8A nie wygląda źle. Jak masz miernik cęgowy ADC to zmierz prad zwarcia panelu i dla tych samych warunkow po podłączeniu do ładowarki.
źródło: panelPV
Pobierzźródło: H515ddcdf75b0414b80409a83dec2e666e
PobierzJaki jest status lampek? Jakie masz ustawienia dokładnie napiecia?
Zmierz obejrzyj napięcie na wejściu (na PV) regulatora - czy spada do 14v pod obciążeniem?
Parametr Wartość dla LiFePO₄
Boost Charging Voltage 14,3 V
Float Charging Voltage 13,8 V
Equalize Voltage 14,2 V
Over Voltage
Pomierz prad zwarcia Ic panelu. Mozesz uzyc zwyklego amperomierza jesli nie masz cegowego. Pomierz woltomierzem napiecie rozwartego panelu Uo przy samym panelu i na koncu kabli, przy we do MPPT.
Dla tego samego momentu zanotuj wartosci U, I dla wejscia z PV, dla wyjcia ładowarki i z BMS. Zanotuj tryb pracy i status lampek.
Jaki
Teraz zmieniłem na znacznie większe kable i wymieniłem całą instalację - uzyskuję pożądane 20+ amperów :)))