Wpis z mikrobloga

Tag do obserwowania i czarnolisto – #wynajmij125

Witam serdecznie po dłuższej przerwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na wstępie: zwolnił się termin na ten weekend — jeśli jakiś Mirek z #warszawa chciałby wynająć moto od dzisiejszego popołudnia do niedzieli i ma wolne 300 zł, to zapraszam! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A teraz kilka słów o tym, jak się kręci biznes:

1. Miały być dwa motocykle, ale jest jeden — ten drugi miał być pożyczany od znajomej, ale stwierdziłem, że to za dużo zamieszania. Mimo wszystko już teraz brakuje drugiej maszyny. Ludzie często dzwonią w ostatniej chwili i pytają, czy można pojeździć dzisiaj — w ten sposób w samym kwietniu przeleciało mi przed nosem jakieś 1200 zł.

2. Od początku było łącznie jakieś 7 wynajmów — 2 osoby nigdy wcześniej nie jeździły (albo jeździły na skuterkach), reszta ćwiczyła przed egzaminem. Jak na razie bez większych przygód. Jednej osobie moto upadło w miejscu — został po tym ślad, ale nic poważnego.

A, no i jeden gość puścił sprzęgło, odkręcił manetę i prawie wjechał w samochód sąsiada xD. Ciepło mi się zrobiło, nie powiem, gacie do zmiany. Ale później już szybko ogarnął co i jak.

3. Pierwszy "wynajem" to była totalna klapa. Gość pisał do mnie jeszcze w styczniu, że będzie chętny, w marcu się umówiliśmy na weekend... a potem nie przyszedł i przestał odbierać telefon xD. Myślałem nawet, że to jakiś życzliwy Mirek, ale gość odzywał się, zanim jeszcze wstawiałem info na Wykop. Od tamtej pory wymagam przedpłaty.

4. Muszę w końcu ogarnąć system rezerwacji. Na razie to zrobione na trytytki, a każdy sensowny system do WordPressa kosztuje miliony monet. Może ktoś zna jakąś fajną darmową albo tanią opcję?

I tak w skrócie to tyle. Wrzucam kalendarz z rezerwacjami z kwietnia. Pierwszy weekend był bardzo zimny, więc nikt się nie zgłosił, ale później całkiem ładnie ruszyło. Majówka już zarezerwowana. Jest nieźle, mam nadzieję, że w maju zacznie się już boom na moto.

#motocykle
iforgotmypass_ - Tag do obserwowania i czarnolisto – #wynajmij125

Witam serdecznie p...

źródło: Screenshot 2025-04-25 at 09.47.42

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@iforgotmypass_: bardzo ładnie Mireczku. Ja kiedyś rozkminialem rezerwację i najtaniej wychodziło publikować kalendarz na stronie i rezerwację przez tel albo e-mail. I zaznaczać w kalendarzu na stronie od razu. Ewentualnie kalendarz Google i api wyświetlające na stronie. Powodzonka trzymam kciuki!
  • Odpowiedz
Mocno trzymam kciuki Miras :) Mam nadzieję, że za parę lat będziesz miał pokaźną flotę :) ps. nie przejmuj się jak ktoś rozwali moto czy coś innego się wyłoży, tylko przyj do przodu. Przelicz wszystko i zobacz czy kredo Ci się nie opłaca oraz czy nie przerzucić tego na sp. z o.o. w celu minimalizacji ryzyka.
  • Odpowiedz
@iforgotmypass_:

3. Pierwszy "wynajem" to była totalna klapa. Gość pisał do mnie jeszcze w styczniu, że będzie chętny, w marcu się umówiliśmy na weekend... a potem nie przyszedł i przestał odbierać telefon xD. Myślałem nawet, że to jakiś życzliwy Mirek, ale gość odzywał się, zanim jeszcze wstawiałem info na Wykop. Od tamtej pory wymagam przedpłaty.

Rozumiem, że zatrzymujesz przedpłatę jak ktoś sie nie zjawi. A jak ktoś da przedpłatę a
  • Odpowiedz
@iforgotmypass_: Kolego życzę powodzenia. Widać wypożyczalnia 125 to temat który ma przyszłość.
Proponuję:
-dojść do 5-10 maszyn tyle ile dasz rady samemu ogarniać.
-W każdym zakładać gmole
-Dokupić skutery 125 (małe) gdyż część osób np. kobiety będą się mniej bały automatów i braku prze kroku.
-Nie bać się drogich chińczyków.
-Jeśli będzie to nadal żarło to samemu doszkolić się na kursach motocyklowych i proponować siebie jako instruktor nauki jazdy nie
  • Odpowiedz