Zacząłem biegać i stosuje plan treningowy żeby być w 2 strefie. Wychodzi na to, że wychodzę spacerować i muszę się zatrzymywać, żeby mieć dobre tętno. To normalne? #mikrokoksy
@Essapierds2007: organizm się będzie adaptował do danego wysiłku i z biegiem czasu będziesz musiał zwiększać tempo żeby być w 2 strefie, na ten moment jest to spacer, za jakiś czas będzie truchcik a potem normalny bieg
aczkolwiek juz nie pajacuj z jakims zatrzymywaniem się podczas spaceru żeby spadło ci tętno, nic ci nie będzie jak będziesz miał tętno wyższe niż 2 strefa xD
U mnie na przestrzeni raptem 3 tygodni cardio tętno przy tym samym obciążeniu i intensywności zjechało z 82% HRmax do 71% HRmax, jakieś 20 uderzeń na minutę mniej a wysiłek ten sam.
Nasze ciało to maszyna do przetrwania i z-----------a, da sobie radę.
@Essapierds2007 mi tam ponizej 150 nie spada a jak biegnę to normalnie oddycham i mogę rozmawiać. Biorę pod uwagę tez, że zegarek może oszukiwać. Czasami mam 160 i ledwo łapie powietrze a zejdzie do 154 i jest normalnie.
@Essapierds2007 a mówią że sport to zdrowie xD Jak masz za wysokie tętno nawet podczas spaceru to się zatrzymaj, usiądź, albo jak jest trawa obok to się połóż. Szanujcie trochę swoje ciała, dają wam jasny sygnał to się słuchajcie
@Essapierds2007: czy mierzysz tętno? mi w tym tygodniu przyszedł polar h10 i w spoczynku mam 60, chodzenie po sklepie 80, szybki marsz 110. dzisiaj będę robił cardio, to zobaczę jak to wyjdzie, z tego co sprawdzałem, to dla zone2 powinienem mieć tętno gdzieś miedzy 120 a 140
@Essapierds2007: dodaj gdzieś w połowie treningu krótkie przebieżki 40-60m takim tempem które byłbyś w stanie utrzymać przez powiedzmy 1km (ale oczywiście nie będzie to już 2 strefa) i odpoczynek w marszu, ok. 5 powtórzeń jeśli dopiero zaczynasz - powinno to przyspieszyć adaptacje
aczkolwiek juz nie pajacuj z jakims zatrzymywaniem się podczas spaceru żeby spadło ci tętno, nic ci nie będzie jak będziesz miał tętno wyższe niż 2 strefa xD
U mnie na przestrzeni raptem 3 tygodni cardio tętno przy tym samym obciążeniu i intensywności zjechało z 82% HRmax do 71% HRmax, jakieś 20 uderzeń na minutę mniej a wysiłek ten sam.
Nasze ciało to maszyna do przetrwania i z-----------a, da sobie radę.
Ale tak na początku podczas biegu tętno jest wysokie
Jak masz za wysokie tętno nawet podczas spaceru to się zatrzymaj, usiądź, albo jak jest trawa obok to się połóż.
Szanujcie trochę swoje ciała, dają wam jasny sygnał to się słuchajcie
Każdy z nas ma w sobie spuchę, musimy o nią dbać tak aby ona dbała o nas