Wpis z mikrobloga

#zgemma #openatv Rano włączam dekoder H11S (Openatv 7.4) i brak połączenia do sieci lan. Klikam testuj sieć to jest brak połączenia. Już kilka razy tak miałem ale twardy restart pomagał, a teraz nawet restart nie pomaga. Natomiast jak go zostawiłem włączonego, to sam po kilkunastu minutach złapał połączenie sieciowe... Kabel i sieć jest ok, bo podłączyłem na próbę laptopa i działa. Jakies pomysly? to wina badziewnego sprzętu czy softu?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dave8: jest jakiś bug w oatv wg mnie, nie mam czasu tego poprawić ale w wersji 7.3 co jakiś czas pojawia się komunikat:

TCP: request_sock_TCP: Possible SYN flooding on port 8001

Używam h7s z tylko jednym tv i wtyczką enigna2 do kodi, średnio co około 2 tyg ten komunikat zaczyna pojawiać się już bardzo często i dekoder traci połączenie.

Rzuć okiem u siebie w logu czy też pojawia
  • Odpowiedz
  • 0
@skyfire: teraz nic nie mam, ale tak jak mowie byl restartowany, a po restarcie dmesg sie czysci. Z kolei jak znów odetnie polaczenie to jak to sprawdzic skoro nie mam wtedy na niego wjazdu?
  • Odpowiedz
  • 0
@skyfire: takie cos jest :
IPv6: ADDRCONF(NETDEVCHANGE): eth0: link becomes ready
hieth f9c30000.hieth eth0: Link is Down
hieth f9c30000.hieth eth0: Link is Up - 100Mbps/Full - flow control rx/tx
hieth f9c30000.hieth eth0: Link is Down
hieth f9c30000.hieth eth0: Link is Up - 100Mbps/Full -
  • Odpowiedz
Uważaj, jak bedziesz kopiowal ten kod, bo nie mogę dodać znaku "_" podkreślenia, usuwa mi wykop. Powinien być przed każdym ipv6. Nie znam tu tagów i piszę z telefonu. Widzę, że jak napiszę znak podwójnie, to kreska się pojawia.

net.ipv6.conf.lo.disable
_ipv6=1
  • Odpowiedz
@dave8: @skyfire wina to nieumiejętne posługiwanie się linuxowymi dekoderami.... Co do samej wtyczki enigma2 w kodi to z wielu powodów jest to najgorszy pomysł na streaming z dekodera. Jeśłi chce się mieć to stabilne jak skała i szybkie to najlepiej po prostu wyeksportować ulubione bukiety kanalów to playlisty *.m3u i używać jej na dowolnym porogramie do iptv. W kodi może być to iptv simle client gdzie wskazujemy ścieżkę do
  • Odpowiedz
@dave8: @skyfire po za tym o czym mowa skoro 90% z Was Panowie istaluje takie tematy jak s4aupdater wraz z "other tools". Czym są "other tools" widać po lewej stronie screena. Nie jednokrotnie potem wychodz na to, że ludzie nieświadomie streamują kanały z dekoderów po ipv6 port 8001 na jakiś serwer iptv jak przykładowo tu https://drive.google.com/file/d/1pGlOr4r9NT679kFHPEVkqLI2zVvfVHNi/view?usp=sharing
wojciet - @dave8: @skyfire po za tym o czym mowa skoro 90% z Was Panowie istaluje tak...

źródło: s4someothertools

Pobierz
  • Odpowiedz
po za tym o czym mowa skoro 90% z Was Panowie istaluje takie tematy jak s4aupdater wraz z "other tools"

@wojciet: Nie jest tak jak mowisz w moim przypadku. Tak myslalem, ze zaraz sie ktos odezwie i zasugeruje cos takiego, nie uzywam zadnych pluginów, aktualuzatorów list kanałów i innego badxiewia, wszystko zbedne zostalo usuniete, nie uzywam ipv6 w swojej sieci lokalnej, wcześniej korzystałem z domowego serwera i kart dvb tbs
  • Odpowiedz
@skyfire: staraj się unikać wszelkich forów czy poradników. nie wiele się dowiesz. zainteresuj się kombinacją vpn + udp oraz automatycznym montowaniem zasobów przy uruchominiu z wykorzystaniem np. fstab. warto też przeprowadzić w głowie proste eksperymenty myślowe co do intencji polskojęzycznych softów....
wojciet - @skyfire: staraj się unikać wszelkich forów czy poradników. nie wiele się d...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-04-27 09-49-32

Pobierz
  • Odpowiedz
enigma2 w kodi to z wielu powodów jest to najgorszy pomysł na streaming z dekodera. Jeśłi chce się mieć to stabilne jak skała i szybkie

@wojciet: Zgodzisz się ze mną, że obie te metody działają identycznie? Tylko ty proponujesz dodać liste m3u recznie do innej wtyczki, a e2 wyciąga ją sobie po wpisaniu w ustawieniach i tyle.

e2wt pobiera zdefiniowany bukiet tak jakbyś zaimportował go ręcznie. Kodi i tak robi
  • Odpowiedz
@skyfire: wiesz na kazdej z instancji mam po kilkudziesięciu userów ale raczej nie takich co ro wiecznie instalują czy latają po jakiś forach czy grupach (sic!). o jakichkolowiek problemach to nie ma prawa być mowy. staram się statstyki błednych ecmów utrzymywać na poziomie około jednego procenta i jakoś się udaje....
wojciet - @skyfire: wiesz na kazdej z instancji mam po kilkudziesięciu userów ale rac...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-04-27 09-39-10

Pobierz
  • Odpowiedz
@wojciet: Z całym szacunkiem i dobrą radą na początku, żeby nie instalować zbędnych śmieci, to później rzeczy które pokazujesz nie za bardzo mają cokolwiek wspólnego z tym o czym pisaliśmy z kolegą.
  • Odpowiedz
  • 1
@skyfire: Przepiąłem do innego portu w tplinku, dalem nowy kabel i problem zniknął. Nie mam pojecia dlaczego, bo na tym samym kablu i porcie laptop dzialal dobrze, ale moze po prostu nie złapalem wtedy tego problemu bo testowałem za krótko... magia :)
  • Odpowiedz