Wpis z mikrobloga

Czy istnieje w ogóle w sprzedazy klawiatura do peceta (przewodowa USB) wyposażona we wbudowany czytnik odcisków palca?
Bo w laptopach (biznesowych) to już jest w zasadzie standard, zaś takiej stacjonarnej na biurko szukam i nie mogę znaleźć...
(tak, wiem, że mogę kupić osobny czytnik, nie o to mi chodzi).

#pcmasterrace
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Foxing: @krebul ok, dzięki. Sprzęty apple staram się obchodzić szerokim łukiem, więc ta opcja odpada. Ale to kurcze w sumie aż dziwne, że nikt tego nie robi, przecież biometryczne logowanie się jest już właściwie standardem...
Nic, zamówiłem na ali jakiś czytnik, co do którego jest nadzieja, że z Windows Hello będzie działał, zobaczymy...
  • Odpowiedz
  • 0
ale chyba popytu nie było

@wypokowy_expert: no i to mnie właśnie dziwi. Przecież to powinien być pewny biznes we wszelkich korpozamówieniach. I przy tym znakomita alternatywa dla Bardzo Mocnych Haseł z wymogiem zmieniania raz na miesiąc (co w 99% przypadków ma skutek z security na poziomie hasła na dany miesiąc przyklejonego na stickerze do monitora, ewentualnie hasłami typu 123qwertystyczeń!). Skuteczne i bezpieczne mechanizmy przecież są (logowanie kontem Microsoft i poświadczenia
  • Odpowiedz
@Jarek_P: podejrzewam kwestie prawne samego przechowywania danych biometrycznych, używania ich do logowania. A nawet jak to przejdzie to kwestia papierów samego czytnika, jak gdzieś taki czytnik jest wymagany to musi mieć pół tony certyfikatów... Dlatego kupują jako osobne urządzenia zgodne z wymaganiami.
  • Odpowiedz
  • 0
podejrzewam kwestie prawne samego przechowywania danych biometrycznych, używania ich do logowania

@wypokowy_expert: windows hello przechowuje je lokalnie, z chmurą wymienia już klucze powiązane z kontem. I generalnie to działa, choćby u mnie w kołchozie, ale odcisk palca, czy rozpoznawanie twarzy jest realizowane z laptopa, a gdy ten jest podpięty do stacji dokującej i spoczywa pod biurkiem, a na biurku jedynie klawiatura i mysz, jestem skazany na wklepywanie pinu lub hasła.
  • Odpowiedz