Wpis z mikrobloga

#pracbaza

Niech mi to ktoś wytłumaczy bo nie czaję.
Święto wypada w sobotę 03.05. Więc w piątek 02.05 chciałem sobie wybrać wolne które przysługuje mi za tą sobotę ale pracodawca twierdzi że mi wtedy za ten dzień nie zapłaci. Umowa o pracę, stawka godzinowa praca od poniedziałku do piątku. Podsumowując w maju jest 21 dni roboczych nie licząc czwartku 1 mają czyli 168h. Z tego co wiem ustawa mówi tylko że "Art. 130 § 2 Kodeksu pracy – każde święto przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin." Czyli rozumiem, że 168-8= 160h więc jeżeli nie przyjdę 2 maja to przepracuję 160h i za tyle mi musi zaplacić, czy musi zapłacić mi za 168h? Jeżeli przyjdę 2 maja i nie wybiorę za sobotę innego dnia wolnego to musi mi zapłacić za 176h, czy za 168h?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

. Umowa o pracę, stawka godzinowa

@paciu-lok: rozjaśnij co to za potworek.
UOP w Polsce musi zawierać wynagrodzenie miesięczne. Stawka godzinowa jest na B2B lub cywilnoprawnych.
  • Odpowiedz
@paciu-lok: wydaje mi się, że jeśli święto wypada w weekend to należy Ci się dzień wolny i dlatego jest 20 dni i 160 godzin, a nie 21 dni i 168 godzin
  • Odpowiedz
  • 0
@nairoht czyli jeżeli nie wezmę tego dnia wolnego to przepracuję 168h i za tyle musi zapłacić? A jak wezmę wolne to nie płaci za ten dzień i płaci za 160h? To wychodzi tak jakbym wziął wolne bezpłatne..Chat gpt twierdzi że jak wezmę wolne i przepracuję 160h to musi zapłacić jak za 168h ale nie wiem skąd to bierze
  • Odpowiedz
@paciu-lok: Ogólnie twoj szef, kadrowa czy z kim tam rozmawiałeś ma rację skoro w twojej umowie jest zawarta stawka godzinowa to masz płacone za przepracowane roboczo-godziny więc twoja pensja zmienia się zależnie od normy w danym miesiącu. Druga kwestia jest taka że twierdzisz że norma w maju jest większa niż w rzeczywistości i myślę że stąd to zamieszanie.
  • Odpowiedz
@paciu-lok: Jeżeli przyjdziesz w sobotę to albo musi ci wypłacić 8h nadgodzin albo oddać w danym okresie rozliczeniowym, nie mam pojęcia jakie macie praktyki
  • Odpowiedz
@SolarisYob: ok, nie wiedziałem.
Ciekawe czy jest możliwość wpisania do UOP wynagrodzenia minutowego. Albo sekundowego.

W momencie gdy ilość roboczogodzin w danym miesiącu jest ustalona z góry nie rozumiem celowości takiego rozwiązania.
  • Odpowiedz
  • 0
@nairoht nie licząc sobót i niedziel jest 22 dni- czwartek to 21 dni więc 168h. I tyle muszę przepracować, chyba że wezmę wolne w piątek i przepracuję 160h więc wychodzi na to że po prostu przy stawce godzinowej to tak jakbym wziął bezpłatny urlop w ten piatek
  • Odpowiedz
@paciu-lok: skoro twierdzisz co innego niż mówią przepisy to nie mam zamiaru drążyć i ci doradzać, skontaktuj się z kimś z Pipu i tyle. Zrozum że w Polsce za święto w sobotę potrącany jest jeden dzień z normy dlatego jest ich 20.
  • Odpowiedz
  • 0
@nairoht ale dla mnie jeżeli przepracuję 20 dni to mam płacone za 20 dni a jak 21 dni to płacone za 21 dni więc ta to święto w sobotę nic mi nie daje i o to mi chodziło...
  • Odpowiedz