Wpis z mikrobloga

#prywatnosc #o2 #poczta

Uważajcie na o2 - dziś musiałem wybrać typ konta (płatne lub darmowe) i zaakceptować zgody do przetwarzania moich danych osobowych przez WP. Jak sami widzicie, pomimo komunikatu, że zgoda jest dobrowolna, nie mogę przejść dalej bez jej zaakceptowania, nawet po restarcie strony. Nie mam dostępu do poczty, jeżeli nie dokonam wyboru.

W polityce prywatności znalazłem zapis, że zgoda powinna być dobrowolna, nawet podają podstawę prawną. Czy może ktoś mi wyjaśnić o co tu chodzi, czy ja czegoś po prostu nie rozumiem, czy wp robi mnie w ch**a.

https://pomoc.o2.pl/polityka-prywatnosci

marketing (w tym analizowanie i profilowanie danych w celach marketingowych) dotyczący produktów i usług podmiotów trzecich ("marketing cudzy"). Marketing cudzy obejmuje profilowanie takie jak: tworzenie profilu spersonalizowanych reklam, wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenie profilu spersonalizowanych reklam, wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam, dopasowywanie Usług WP do potrzeb Użytkowników, tworzenie profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywanie profili w doborze spersonalizowanych treści oraz pomiar wydajności treści, pomiar wydajności reklam || art. 6 ust. 1 lit. a) – dobrowolna zgoda || do czasu wycofania zgody
Lanumato - #prywatność #o2 #poczta

Uważajcie na o2 - dziś musiałem wybrać typ konta ...

źródło: CoJestO2

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lanumato: Przecież masz napisane że możesz w każdej chwili wycofać zgodę. Załóż konto, i wycofaj ją, w czym problem? Albo nie zakładaj tam konta.
  • Odpowiedz
@Lanumato: no to jest to samo co rabat 5 zł za e-fakturę u telekomów, też jest powiązany z musem zgody. Można wybrać nie, ale trzeba dopłacić.

Ale faktycznie powinno być jakieś inne określenie na to. Dobrowolność jest na wyrost, skoro brak zgody wiąże się z płatnością. Dobrowolne jest skorzystanie z wersji pro, ale dla darmowej zgoda jest obowiązkowa, sami napisali "pola wymagane".
  • Odpowiedz