Wpis z mikrobloga

całkowicie zbędny zabieg matematyczny

@Polasz: to jest bardzo dobry nawyk, bo możesz finalnie zostać z wynikiem np. sqrt(8) / sqrt(2), zamiast się skapnąć, że to sqrt(16)/2 czyli 4/2 czyli 2....
  • Odpowiedz
@jabol6000: posiadanie mózgu całkowicie się zdezaktualizowało dzięki telefonom. Po co cokolwiek zapamiętywać, wiedzieć czy rozumieć jak wszystko jest w kieszonkowym mózgu: smartfonie
  • Odpowiedz
@tttt332244: Owszem, to jest fajny argument. Takie argumenty trzeba dawać młodym ludziom, pokazać im profity z opanowania pewnych umiejętności, a nie tylko kajać, zakazywać i jechać po nich.
  • Odpowiedz
@jabol6000: u mnie w technikum nauczyciel od jednego z przedmiotów zawodowych uważał, że technicy powinni znać tabliczkę mnożenia do 20 i potegowanie 2 do potęgi 20 w małym paluszku. Twierdził, że jak w środku nocy zadzwoni do nas z pytaniem np. ile wynosi 18 razy 12 to automatycznie od razu podawali byśmy wynik, podobnie jakby to pytanie ile wynosi 2 razy 2. Potem byliśmy z tego wypytywani, gdzie na każde
  • Odpowiedz
@ParowczanyJezdziec: ogarnij się ze swoimi obleśnymi wynurzeniami. @kidi1słusznie zwrócił uwagę @tttt332244, bo w jego komentarzu zupełnie brakuje interpunkcji i polskich znaków. Powiesz, że się czepiam, bo to przecież tylko strona ze śmiesznymi obrazkami. A ja odpowiem, że poprawna pisownia nie kosztuje ani więcej czasu, ani wysiłku - zwłaszcza w dobie powszechnej autokorekty. Po prostu ludzie robią się coraz bardziej leniwi.
  • Odpowiedz
@jabol6000 podam przykład sprzed kilku dni. Miałem do zapłaty 1308,89 i powiedziałem, że chce wpłacić zaliczkę, a resztę kwoty zapłacę przy odbiorze. Powiedziałem, że zapłacę przy odbiorze 500 zł. Babka przed 50- tka z nadmuchanymi ustami i tatuażami w każdym możliwym miejscu odpowiedziała mi że narobiłem jej problemy i jak ona ma teraz to wyliczyć.
  • Odpowiedz
@tttt332244: Dokładnie tak jak mówisz. Pamiętam kiedyś trafiłem na artykuł, który to omawiał. Chodzi o stymulację mózgu by się nie "rozleniwiał". Osobiście staram się liczyć w głowie nawet bardziej skomplikowane liczby a potem potwierdzam kalkulatorem.
  • Odpowiedz
teraz przed maturą dostaniesz instrukcje obsługi kalkulatora ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@kawior2007: ale w formie filmiku na tiktoku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Polasz w fizyce może tak, ale na matematyce chodzi o umiejętność przekształcania i upraszczania wyrażeń algebraicznych
  • Odpowiedz
@tttt332244: Ludzki mózg jest plastyczny, jeżeli jesteś odpowiednio inteligentny i pracowity to dzięki np. kalkulatorowi możesz wykorzystać zaoszczędzony czas i energię, na kwestie bardziej złożone, wymagające kreatywności etc. Trening szybkiego liczenia nie rozwija nic, poza umiejętnością szybkiego liczenia. Podobnie w starożytności kilku myślicieli uważało umiejętność czytania za coś co rozleniwia pamięć. Rzeczy takie jak pismo, kalkulator, czy AI to narzędzia. Od nas zależy czy wykorzystamy je do samorozwoju, czy odbębnimy
  • Odpowiedz
@Dajzel: kiedy praktykujesz poprawną pisownię, ta staje się w końcu nawykiem. Więc nie nazwałbym tego wysiłkiem, a raczej odruchem. Nie ma w tym nic trudnego, szczególnie w dobie powszechnych smartfonów. Okej, na początku trzeba nieco chęci. Za to później jest już z górki ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@tttt332244: ja zawsze twierdziłem że to jest dobry argument. Zresztą, jak cała matma. Ok, nie przyda mi się pierwiastkowanie, całkowanie, wzory skróconego mnożenia same w sobie, ale dla treningu mózgu to jest zajebiste. Teraz, czasem używam duolingo żeby udawać że się uczę języka tylko po to, żeby trochę trenować mózg i wiecie co? angielski jest nadal na tym samym poziomie, ale jestem w stanie faktycznie niektóre rzeczy lepiej ogarniać głową
  • Odpowiedz
@jabol6000: tu chodzi też o zrozumienie jak wykonuje się konkretne działania, nie o samo liczenie. Spytaj losową osobę o taki banał np. wiesz, że 3% z jakiejś kwoty to 44, jaka to kwota? Jasne, zaraz jakiś przegryw powie "wpisz w chatgpt" i ma rację, ale chodzi mi o to, że kalkulator ci magicznie nie ułoży równania x*0,03=44 i ci magicznie go nie zmieni na 44/0,03=x Prosty kalkulator, bo kto potrafi
  • Odpowiedz
  • 0
@LeslieDancer Mozesz nazywac to nawykiem, faktem jest to ze zajmuje to wiecej czasu. Nie wiem czemu piszesz, ze nie ma w tym nic trudnego. Nic na ten temat nie pisalem. Zeby wpisac na telefonie "ż" musze przytrzymac "z", co przy dluzszej wypowiedzi skutecznie wydluza czas. Mozesz chociazby policzyc ile w tutaj brakuje poprawnych znakow. Zeby to samo zrobic ma mojej klawiaturze, musze wcisnac ctrl+ lewy alt+litera. Na klasycznej klawiaturze prawy alt+litera.
  • Odpowiedz