Wpis z mikrobloga

Panowie od niedawna włączyłem do ćwiczeń front squaty i tu pojawia się moje pytanie. Co zrobić żeby sztanga się tak nie wrzynała w barki? Czy to bywa uciążliwe tylko na początku i później już tak tego nie odczuwamy? Może macie jakiś fajny sposób aby to załagodzić podczas ćwiczeń? Pozdrawiam ʕʔ
#kulfonix #mirkokoksy #mikrokoksy #cwiczenia
Kulfonix - Panowie od niedawna włączyłem do ćwiczeń front squaty i tu pojawia się moj...

źródło: Front-Squat

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kulfonix: Zanim nauczyłem się bezboleśnie trzymać sztangę tak jak jest przedstawione na obrazku, robiłem zombie squat. Barki były inaczej ustawione i jakoś sobie radziłem.
  • Odpowiedz
  • 2
@elsajko: i ile tam utrzymasz w ten sposob? To sa tak zwane sposoby udawania, ze cos tam cwiczysz. Zanim zmeczysz core czy nogi wysraja Ci sie barki biceps. Przy odrobinie szczescia ten biceps/przedramie prezciazysz i dostaniesz zapalenia przyczepu.
  • Odpowiedz
@bst: jak ćwiczyłem tak, to podnosiłem więcej niż opierając na barkach. U mnie chodziło też o nadgarstki, nienawidzę mieć ich tak wygiętych jak się ma w klasycznym front squacie. I barki tu praktycznie w ogóle nie są obciążane, sprawdź sobie sam.
  • Odpowiedz
  • 4
@game_changer @elsajko @AtlantyQ @Xandress @krne @bst Bardzo dziękuję za tak liczny odzew, pomoc i sugestie komledzy ʕʔ Dało mi to sporo do myślenia i fajnie zobaczyć jak każdy wykonuje dane ćwiczenie, skłania to do refleksji i przemyśleń. Dopiero zaczynam i nie chcę popełnić błędów. Postanowiłem zakupić sobie takie pianki na sztangę, o. Mam nadzieję że mi nieco ulżą przy ćwiczeniach i zapobiegną
Kulfonix - @game_changer @elsajko @AtlantyQ @Xandress @krne @bst Bardzo dziękuję za t...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@elsajko: Sa rozne tricki aby nie wyginac nadgarstkow przy frontach, mozna zalozyc paski na sztange i trzymac przez paski, mozna ostatecznie na krzyz, ale wtedy gorzej sie ukladaja lopatki i trudniej o stabilizacje gory. Nie bede probowal sam, nie bede sobie przeciazal bicepsu i barkow trzymajac tak nedzne bo nedzne ~120kg bo tyle gdzies obecnie wezme na fronty nie cwiczac nog od kilku lat.
  • Odpowiedz