Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Yoo,
mam pytanie do tych którym udało się coś zrobić z swoim życiem. Chciałbym rozpocząć nowy etap w swoim życiu. Aktualnie skończyłem studia magisterskie w IT z wyróżnieniem (XD), dodatkowo pracuje jako programista aplikacji mobilnych od dobrych 4 lat, doświadczenie w 2 różnych firmach. Czy uznam swoje umiejętności za wybitne? Zdecydowanie nie, jeżeli karzą cos zrobić to zrobie. Mam swoje projekty na gicie z użyciem nowych technologii, wiec tez nie jest tak ze nic nie robie poza praca. Porozumiewanie w języku angielskim tez nie jest dla mnie trudne i mógłbym to robić na co dzień.

Ale do sedna, jak zacząć? Próbowałem od 2 lat dostać się na zielona kartę do #usa ale wiemy jak tam teraz jest wiec, raczej w tym roku już nie będę składał jeśli się nie uda, a się nie uda bo to mniej niż 2% szansy. Znaleźć prace teraz w #it jak patrzę na LinkedIn np w #uk, to na jedno miejsce jest ponad 100 osób + wolą wziąć osobę która już jest na miejscu, niż starać się i kogoś ściągać. P------e to dla mnie trochę jest ze tak ciężko jest gdziekolwiek wyemigrować w tym momencie, gdy Wujas pojechał w latach '00 z agencji pracy i jest tam do dziś legalnie.

Co powinienem zrobić żeby zmaksymalizować swoje szanse? Po prostu wysyłać cv do zagranicznych firm i liczyć na szczęście? Czy jednak iść pracować do korporacji w PL i wnioskować po jakimś czasie o przeniesienie międzyoddziałowe? Szczerze to są jedyne opcje które mi się wydaja na sensowne, jednak może ktoś z was ma doświadczenie jakieś które mi pomoże.

#emigracja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

Czy jest szansa jeszcze dla chłopa

• Nie 23.7% (9)
  • Oczywiscie, ze nie 76.3% (29)

Oddanych głosów: 38

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie lepiej dostac sie do duzego korpo miedzynarodowego i tam starac sie o prace z innego kraju?
Wtedy to pracodawca sie j---e z papierami i z reguly im to idzie szybciej i sprawniej
  • Odpowiedz
@Rudz1elec racja. Te same rady sluszalem i z nich z powodzeniem skorzystałem.
@mirko_anonim Szczególnie jeśli chodzi o atrakcyjne kierunki jak właśnie USA. Trzeba mieć jakąś dodatkową łatkę poza byciem Polakiem, a tak niestety każdy cię widzi poza granicami. Dla nich jesteś jednym z miliona. Użycie analogii lekarza z Ukrainy pomaga lepiej wczuć się w sytuację.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
odważny-lider-7: Mam 10 lat expa, przenieśli mnie na wizie L1 z PL do USA. Wyrabiają GC.

- Musisz być wybitny, takich jak ty jest wiele, co chca się przenieść.
- Musisz mieć dobry marketing swoich umiejętności, pracować w projektach, które mają visibility w USA. Robić dobry networking. (Przygotuj się na z-------l po 10-12h dziennie)
- Wszystko zależy od szczęścia - jeżeli trafisz na dobrego managera i nie będzie ciebie gate'ował to w ciągu 5
  • Odpowiedz