Wpis z mikrobloga

Hej Mirasy, może Wy coś podpowiecie... Posiadam Volvo V40, T3, 2014 rok, silnik 1.6 ecoboost od Forda. Mam go od ponad roku, borykam się z pewnym problemem, który widzimy na filmiku krótkim. Auto wpada w obroty, szaleję, a po około półtorej minuty się uspokaja, czasami to jest krótszy czas, różnie to jak loteria. Powoli się z tym poddaję, ponieważ od roku walczę z tym autem, wymieniłem czujnik ciśnienia paliwa, wyczyszczono przepustnicę, sprawdzono wtryski czy dobrze dają paliwo, wymieniłem świece, sprawdzono auto za pomocą dymiarki, zmieniłem przepływomierz teraz i dalej problem istnieje. Wkurza mnie to już bo to jest dyskomfort jazdy, na skrzyżowaniu jak mi wpada w obroty, dodam, że po dodaniu gazu się uspokaja. Zauważyłem, że często mi się to dzieje, podczas rozgrzewania silnika, taki efekt występuję na luzie. Zauważyłem też, że to potrafię wywołać za pomocą lekiego dodawania gazu, bardzo mało i zaraz zaczyna wariować, ale też nie zawsze... nie zawsze idzie to wywołać, lecz w większości przypadków udaję mi się. Mam thinkdiaga mini, wrzuciłem sobie z ciekawości w ChatGPT wykresy poszczególnych z OBD wartości, ten twierdzi, że sonda lambda trzyma za długo jedną wartość napięcia co też tak nie powinno być na biegu jałowym bo powinna się wahać, od 0,1 do 0,9 a u mnie często jest np. 0,4 przez kilka sekund i dopiero wartość się zmienia... też aż tak się na tym nie znam :/ Może wy coś doradzicie, coś pomożecie co jeszcze sprawdzić. #mechanikasamochodowa #mechanika #samochody #elektromechanika #volvo #volvofanclub
fiksbo - Hej Mirasy, może Wy coś podpowiecie... Posiadam Volvo V40, T3, 2014 rok, sil...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fiksbo: trudny temat, miałem podobny problem, ale w stary 2.0 duratec od forda, uspokoiło się po wymianie kompresora klimatyzacji (zatarł się). Sprawdzałeś ustawienie rozrządu? Ktoś opisywał podobny problem z 1.6 EB na forum Forda i okazało się, że rozrząd jest minimalnie przestawiony. Ogólnie dobrze Ci się jeździ tym autem? Myślę o zakupie v40 lub v60.
  • Odpowiedz
  • 0
@taxi_driver92: no trudny... wiem bo walczę z tym od tylu że już mnie głowa boli. Ogólnie autko super się sprawuje mam 86k przebiegu dopiero, kupiłem jak miało 74k przebiegu, od tamtej pory wsteczny i jednyka mi nie wchodziła, myślałem, że sprzęgło z dwumasą, wymieniłem, problem został, wymieniłem linkę zmiany biegu, problem został... w kwietniu będziemy skrzynie ściągać i patrzyć, wymieniłęm teraz też pompkę sprzęgła, bo mi się zacinała, i teraz
  • Odpowiedz
najwyżej jak nie wyjdzie to oddam do ASO bo już mam dość tych wad

@fiksbo: niektórzy twierdzą że w ASO będą wymieniać części do momentu aż trafią na tą stwarzającą problem albo skończą się pieniądze właścicielowi.
  • Odpowiedz
@fiksbo korekty paliwowe jak wyglądają? jaki masz MAP (może oprócz przepływomierza masz MAP sensor) na wolnych obrotach bez obciążenia?
te parametry odczytasz przez obd
  • Odpowiedz
thinkdiaga mini

@fiksbo: jak połączysz się z samochodem to wejdź w zakładkę parametry/dane na żywo itp. i powinna być lista około 20-30 parametrów dot. silnika m.in. temperatura, obroty silnika, wskazanie z sondy, kąt zapłonu. korekty paliwowe powinny być na (stft i ltft) powinny być 3 i 4 miejscu, MAP (jeśli jest bo nie znam tego silnika dokładnie) na 6/7. jeśli nie ma MAPu to możesz podać wartośc MAF (jestnostka to
  • Odpowiedz
@fiksbo: mi aso volvo poleciło zakup 2 czujników poziomu lamp po 960 zł. Na aliexpress kupiłem oba za 150 (działają), ale w moim wozie istnieje fabrycznie tylko 1 xDDD tyle o nich.
  • Odpowiedz