Wpis z mikrobloga

@scriptkitty kolejny gimboateista. Bóg obraził się na ludzi, więc poświęcił siebie, czyli swojego syna i pozwolił się tym ludziom brutalnie zamordować, bo inaczej nie był im w stanie wybaczyć. A Ty o jakimś weekendzie fanzolisz.
  • Odpowiedz
@van-der-staas:
Fajnie wiedzieć.
już nie pamiętałem czemu Jezus miał umrzeć za nasze grzechy. Przez brak chodzenia do kościoła i unikanie tematu religii zapominam o co chodzi w katolicyzmie.
  • Odpowiedz
@scriptkitty: ja jako wychowany w konserwatywnej rodzinie mam główny problem z tym że Bóg jest wszechmogący i w pełni dobry. Moim zdaniem nie mogą te dwie cechy występować jednocześnie - choćby holocaust. Bóg albo nie jest wszechmogący skoro coś takiego i pierdyliard innych niesprawiedliwych śmierci się dzieje lub nie jest dobry.

Fajnie to podsumowuje żarcik Rickiego Gervaisa (którego chyba nie jest autorem)

"Holocaust survivor dies in old age eventually, he
  • Odpowiedz
zacząłeś ciekawie ale nie posądzałbym Boga o obrażanie się, bo brzmi to bardzo małostkowo.

@rojek: to widać mało wiesz na temat starego testamentu bo to że go nie czytałeś jest 100% pewne.

Polecam poczytać, nawet z komentarzami i tłumaczeniem na poziomie kuców tłumaczących co korwin miał na myśli. Nawet wtedy widać obraz tego boga o którym się w tej kulturze tyle mówi xd.
  • Odpowiedz
zawsze mnie fascynowało, była zamężna, ale jednocześnie dziewica

@Rad-X: A ten temat się przewinął w Dogmie - swoją drogą polecam, fajny film - Bóg Bogiem, ale żeby wierzyć, że mąż nie pukał swojej żony i to jeszcze w antycznych czasach to trzeba naprawdę mieć coś z głowa.
  • Odpowiedz