Wpis z mikrobloga

Moim zdaniem kluczowe jest zrozumienie, że w Starym Testamencie to Syn Boży objawiał Boga Ojca.

J 1:18 UBG "Boga nikt nigdy nie widział. Jednorodzony Syn, który jest w łonie Ojca, on nam o nim opowiedział."

Ojca nikt nie widział, ale ludzie widzieli Boga w różnej formie - to musiał być Syn. Gdy Hagar, Abraham, Mojżesz, Gedeon, czy Manoach „widzą Boga” - widzą Syna.

Co więcej:
Wj 23:20-21 UBG "Oto posyłam Anioła przed tobą, aby cię strzegł w drodze i doprowadził do miejsca, które przygotowałem. (21) Zważaj na niego i słuchaj jego głosu; nie pobudzaj go do gniewu, bo nie przebaczy waszych przestępstw, gdyż moje imię jest w nim."
Imię JHWH - nosi Je tylko Syn. Syn jako Anioł PANA często nawet przemawia w pierwszej osobie jako JHWH, bo jest pełnomocnikiem Ojca. Nie głosi jednak siebie, ale zawsze wolę Ojca.

Syn Boży działał od początku - to nie nowa postać dopiero od Betlejem. Nie ma sprzeczności między tym, że widziano Boga, a tym, że Ojca nikt nie widział - bo objawiał się Syn jako Słowo Ojca. To wzmacnia świadectwo Ewangelii - Jezus nie zaczyna od zera, ale jest tym samym, który prowadził Izraela, dawał Prawo, mówił przez proroków. Także:
J 14:6 UBG "Jezus mu odpowiedział: Ja jestem drogą, prawdą i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca jak tylko przeze mnie."

#bog #biblia #jezuschrystus #bogojciec #wiara #katolicyzm #chrzescijanstwo
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Oline: no nie zawsze. Nie napisałem, że zawsze. No to się zgadzamy, to dobrze. W sumie zależy też trochę od interpretacji. W każdym razie jest tak jak pisał Paweł - Syn objawiał Boga Ojca w ST. Mam wrażenie, że nie wszyscy o tym wiedzą.
  • Odpowiedz