Wpis z mikrobloga

Dostałam mandat w Kolejach Mazowieckich ( ͡° ʖ̯ ͡°).

Nie, nie za brak biletu, bo ten niby mam - 20-minutowy bilet ZTM, który co prawda udało się aktywować kodem QR w pociągu ALE który jak się okazuje już nie obowiązuje. Na mandacie też mam info że był.

Bilet kupiony przez aplikację bankową i tam aktywowany.

Da się coś z tym zrobić / zareklamować? Czy pogodzić się z pechem i niewiedzą?

#kolejemazowieckie #ztm #warszawa #pociagi
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mala_rybka: jak mawiali starożytni rzymianie: ignorantia iuris nocet (nieznajomość prawa szkodzi / nie zwalnia z jego przestrzegania).
W zielonych pociągach bilet ZTM nie obowiązuje. Chyba że w lotniskowym. Chyba że bilet dobowy albo dłuższy. Lub chyba że gdzieś remont i akurat obowiązuje. Czasem też w tym samym pociągu na jednym odcinku obowiązuje a na innym już nie.

Pani szanowna z Podlasia się urwała?
  • Odpowiedz
  • 0
@thorgo Koleje Mazowieckie nie są codziennością nie tylko dla mieszkańców Podlasia ¯_(ツ)_/¯, a bilety czasowe obowiązywały jeszcze kilka miesięcy temu.

Niemniej jednak absurd, że da się bilet kupić po czym aktywować go W POCIĄGU a jednak nie móc go używać.
  • Odpowiedz
@mala_rybka: nawet warszawiacy potrafią się w tym pogubić, obiektywnie to jeden z najbardziej skomplikowanych systemów biletowych w Europie.

No ale z drugiej strony kupowałaś bilet jednego przewoźnika w pociągu innego przewoźnika i zapewne dało się to zauważyć
  • Odpowiedz
  • 0
@thorgoth jeszcze pod koniec roku 2024 można było jechać na biletach czasowych w obrębie miasta. Jak się okazuje z np. weekendowego wciąż można, z czasowych już nie.

Rzeczywiście pogmatwane, plus tu raczej aplikacja bankowa jest "winna" (poza ignorancją klienta), bo gdybym biletu aktywować nie mogła, zorientowała bym się że coś jest nie tak i po prostu kupiła właściwy.
  • Odpowiedz
@mala_rybka: od zawsze było tak że pociągami KM można jeździć tylko biletami od dobowych w górę, te bilety czasowe były akceptowane tylko tymczasowo na czas remontu zachodniej
  • Odpowiedz
jeszcze pod koniec roku 2024 można było jechać na biletach czasowych w obrębie miasta.

@mala_rybka: nie do końca. Honorowali bilety czasowe na okoliczność remontu zachodniej, lini otwockiej, tunelu średnicowego, kilku innych remontów ale to było ograniczone stacjami i ograniczone czasowo. I literalnie wszędzie były o tym informacje.
Tak żeby 20-minutówka była ważna na całą kolej mazowiecką w całym mieście to raczej nie było nigdy.
Jeżeli na 20-tkach czy 75-tkach jeździłaś
  • Odpowiedz
@mala_rybka: Twój bilet nie działa w pociągach KM. Tylko w SKM. W pociągach KM działa tylko bilet 24h lub miesięczny. Czasówki mogły działać chwilowo na etapie remontu, ale na stałe nie.
  • Odpowiedz
  • 0
@lavinka te w pociągach, autobusach i tramwajach? Nie widzę do nich kolejek :⁠-⁠)

Żarty żartami, ale generalnie nie powinno się udostępniać usługi z której zgodnie z regulaminem korzystać nie można. Nie kolei wina, bo nawaliła aplikacja bankowa a i ja świadoma nie byłam, ale trochę w---w jest :⁠-⁠D
  • Odpowiedz
@mala_rybka: mój kolega ostatnio też wyłapał.

Ja na wszelki wypadek jak jeździłem to celowałem w SKM gdzie sprawa jest oczywista.
A jak nie miałem wyjścia to kupowałem droższy bilet na KM.

Plotka też jest że teraz dostali wścieklizny i lepią mandaty żeby ZTM się ogarnął i podpisał umowę na wspólny bilet od jednorazowych
  • Odpowiedz
@mala_rybka: Ale nikt tej usługi nie dawał, po prostu nie wiedziałaś, jak działa skaner. QR kod z plecaka też ci zeskanuje, ale to nie znaczy, że skasowałaś bilet. :D
  • Odpowiedz
  • 0
@lavinka i kod z plecaka też aktywuje bilet na transport, co oczywiście będzie oznaczało, że aplikacja działa świetnie, tylko user nie umie skanować? Bicz plis.
  • Odpowiedz
@mala_rybka: Tak, to właśnie oznacza. Skan biletu go nie kasuje. Jeśli pokażesz do skanera jakikolwiek kod, to on zrobi pik. Ale to nie znaczy, że kod zostanie aktywowany. Analogicznie kupisz bilet w Krakowie i włożysz go do kasownika w Warszawie i też ci go nie skasuje.
  • Odpowiedz
  • 0
@lavinka kobito, już sześć razy w tym wątku piszę jak krowie na rowie, że bilet został AKTYWOWANY a Ty dalej ze nie został aktywowany xDDD

Może teraz załapiesz - bilet był AKTYWNY, apka potwierdziła AKTYWOWANIE go, nawet na mandacie jest napisane, że bilet obecny i AKTYWOWANY.

Natomiast wracając do kodów QR - w tych zaszyte są i przewoźnik i numer taboru. Prawidłowo działająca aplikacja wywali błąd o ile spróbujesz aktywować kod
  • Odpowiedz
  • 0
@lavinka ze statusu biletu w aplikacji - podczas kontroli był AKTYWNY a obecnie jest ZUŻYTY jak wszystkie inne już użyte bilety z poprzednich podróży. Gdyby został tylko zeskanowany ale nie aktywowany, to byłby wciąż dostępny do aktywacji w odpowiednim momencie.

Albo nie jest z Ciebie najostrzejszy ołówek w piórniku albo arogancko idziesz w zaparte.
  • Odpowiedz
  • 0
@lavinka bardzo powoli łączysz kropki. Jeszcze raz:

Aplikacja banku PKO BP pozwala na kupienie i aktywowanie (kodem QR umieszczonym w pociągu) biletu dwudziestominutowego MZK na przejazd pociągami KM, chociaż KM już nie honorują (czasowych) biletów MZK. Co znaczy, że możesz mieć opłacony i aktywny bilet MZK, ale wciąż dostać mandat w KM. Tera łapiesz w czym problem, czy dalej mind-blowing? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mala_rybka: Jak skasujesz papierowy bilet w pociągu KM poza strefą, to też dostaniesz mandat. Czasami zapominają je wyłączyć. Gdyby ci nie skasował, to też byś dostała mandat, bo nie mogłabyś wysiąść.
  • Odpowiedz