Wpis z mikrobloga

Znalezisko - Assassins Creed: Shadows marketingowy chaos okiem historyka (https://wykop.pl/link/7673219/assassins-creed-shadows-marketingowy-chaos-okiem-historyka)

Twórcy Assassin’s Creed: Shadows dopuścili się szeregu rażących błędów i zaniedbań wobec japońskiej historii i kultury, których nie da się wytłumaczyć celową fikcją historyczną na potrzeby gry.

[...] Więcej jest w linku znaleziska.

------
Jeśli interesujesz się historią i lubisz konkretne materiały (takie z rzetelną bibliografią i ciekawymi zdjęciami/filmikami), to dodaj odpowiedź “wołaj” pod tym postem — z chęcią zawołamy Cię do naszych znalezisk () #histmag
------
Ten wpis jest fragmentem materiału z portalu Histmag.org. Więcej jest w linku znaleziska.
Fot. Źródło: Ubisoft

#historia #ciekawostkihistoryczne #histmag #ciekawostki #mikroreklama #swiatnauki #liganauki #qualitycontent #starszezwoje #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #rozowaihistoria #polska #swiat
Histmag - Znalezisko - Assassins Creed: Shadows marketingowy chaos okiem historyka (h...

źródło: shadows7

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Histmag: Jeśli interesujesz się historią i lubisz konkretne materiały (takie z rzetelną bibliografią i ciekawymi zdjęciami/filmikami), to dodaj odpowiedź “wołaj” pod tym postem — z chęcią zawołamy Cię do naszych znalezisk () #histmag
  • Odpowiedz
Ja grałem w assassins creed iii black flag ale mi się podobała bo nie jestem płatkiem śniegu i nie patrzyłem na to czy jest idealna historycznie. Gdybym był płatkiem śniegu to musiałbym pewnie przestać grać po kilku minutach.
O wiedźminie 3 już nie wspomnę, szczególnie jak ktoś jest fanem książek.
  • Odpowiedz
@who_he_is jeśli mówisz o assasins creed 4 black flag to był on oparty na legendach pirackich. Mimo wszystko dość dobrze i spójnie przeniesionych. W nowym assasynie historia odleciała bardzo mocno. Nikt nie ma wątpliwości, że to jest fikcja ale powiedzmy, że zrobili by assasynów o Polsce w której Piłsudzki byłby gejem a Mościcki czarny. Nic by to nie wniosło do naszej pięknej i trudnej historii (jak nic nie wnosi najnowszy assasins
  • Odpowiedz
@Histmag: Dokładnie. Gra zabita marketingiem i decyzjami marketingowymi. Gra mogła być właściwie wszystkim, bo cała seria była dosyć frywolną wersją historii. I wtedy nie musieliby się z niczego tłumaczyć. Ale ktoś podjął decyzję aby wbrew całej serii oprzeć ją tak bardzo na odwoływaniu się do rzeczywistej historii.
Chyba tylko po to, aby mieć "dupochron" w potencjalnej dyskusji o woke czy DEI w grach. Żeby jak ktoś zacznie narzekać rzucić kartą
  • Odpowiedz
Powiem szczerze, że trochę bawi mnie aż takie czepianie się zgodności historycznej tej gry. AC zawsze było bardzo luźno osadzone w historii i nigdy nie brało jej zbyt poważnie. Nie wspominając już o tym, że ogólna fabuła łączące wszystkie gry ma więcej wspólnego z programem "Starożytni Kosmici", niż z prawdziwą historią.
Choć w tym przypadku sami twórcy mogli sobie strzelić w stopę, rzucając komentarze że ich wizja Yasuke jest zgodna z historią.
  • Odpowiedz
Powiem szczerze, że trochę bawi mnie aż takie czepianie się zgodności historycznej tej gry.

@lewoprawo: Bo nie do końca chodzi o to. Chodzi o to że świadomie wykorzystali czarnoskórego, tym bardziej kontrowersyjną postać Yasuke (bo cała lewica próbuje na siłę robić z niego samuraia mimo że nim nie był) by zrobić rozgłos tanim kosztem. Nic, kompletnie nic im nie szkodziło żeby zrobić AC w Japonii z ichniejszymi bohaterami. Ale woleli
  • Odpowiedz
@Pimento: a to jakaś gra ma wnosić coś do historii? xDDD
Co do homoseksualności to raczej nie dowiemy się kto był homoseksualistą w XVI wieku. Ilu masz tam homoseksualistów w tej gierce, że tak boli?
Gdzieś mam wasze ryczenie, gdzieś mam też tą grę jak nie jest grywalna i wciągająca.
Dla mnie w wiedźminie 3 każdy NPC mógłby być czarnym homoseksualistą a gra byłaby tak samo dobra.
  • Odpowiedz
@lewoprawo: czym innym jest luźne przywiązanie do historii a czym innym wciskanie woke propagandy. Może netflix zrobi remake 4 pancernych? A postać Gustlika bedzie grana przez czarnoskórego potężnego geja? W końcu kto powiedział że musimy trzymać historii skoro ten serial był fabularyzowany.
  • Odpowiedz
@Histmag: Gra miała, ma? Olbrzymi potencjał, mogła przynieść Ubi najwyższe przychody w historii firmy, gdyby postawili na dobre karty. Parkour, ninja, skradanie, historia i Japonia to jest coś co przejawiało się od samego początku tej serii, odnośnie postaci się nie wypowiem, dla mnie trochę strzał w stopę są same postacie, skoro Yasuke nie może wykorzystać w pełni parkouru i robi za czołg. Dla mnie ta seria zawsze się kojarzyła z
littlebuzz - @Histmag: Gra miała, ma? Olbrzymi potencjał, mogła przynieść Ubi najwyżs...

źródło: obraz_2025-03-20_111440794

Pobierz
  • Odpowiedz
@who_he_is a czy ja powiedziałem że ma coś wnosić? Tak, boli mnie to, że zrobiono np. geja z Jaskra w serialu. Bynajmniej ze względu na jego orientację. Co to wniosło do serialu? Na pewno dużo zabrało (był kobieciarzem i dużo fabuły było oparte o tym). Ja nie mówię konkretnie tylko o tej grze a o przerabianiu tej historii na woke papkę. Zwyczajnie wolałbym grę zgłębiającą historię Japonii i grać Japończykiem. Tak
  • Odpowiedz