Wpis z mikrobloga

Mam bota, który sobie działa 24/7 na darmowym vps z AWS. Darmowy, a więc czasami coś się zrestartuje albo wyłączy i muszę ręcznie to wskrzesić. Chciałbym otrzymywać jakieś powiadomienia o tym, że przestało to działać, np. na takiej zasadzie:
- bot co 1 godzinę strzela na jakiś endpoint
- jeśli przez 1.5 godziny nie było strzału na ten endpoint, to niech dostanę jakieś powiadomienie sms/email/apkę

Znacie takie apki które coś takiego umożliwiają? Aktualnie zrobiłem coś takiego, że bot co godzinę strzela na enpoint od Pushover, a ja w telefonie widzę, że co godzinę jest jakiś strzał. Niestety czasami zapomnę spojrzeć i po całym dniu się orientuję, że program nie działa. Szukam czegoś, co mnie lepiej poinformuje :P Znacie coś takiego?

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #programujzwykopem #pytanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@nad__czlowiek: Nie no najlepiej cos darmowego :D Ja obecnie dostaje powiadomienie, gdy cos poleci na endpoint tego Pushover. A najlepiej by bylo, gdybym otrzymal powiadomienie, gdy przez x czasu nic nie poleci na endpoiont. Wtedy juz w tel sobie ustawie, by mi telefon brzdękał :D
  • Odpowiedz
@becvvv: uptime kuma?
Poza tym nie możesz zautomatyzować podnoszenia serwisu po restarcie?
Skoro to VPS, pewnie z Linuksem, to skonfiguruj poprawnie usługi, żeby wstawały wraz z systemem...
  • Odpowiedz